Южна България под вода,обявиха червен код в пет области

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре

Река Хасковска излезе от коритото си, голяма част от улиците в града са наводнени, а количеството на падналия дъжд е над 90 литра на квадратен метър, съобщи заместник-началникът на Областната противопожарна служба Димитър Колев.

В хасковските села Въгларово, Конуш и Гарваново, също и в димитровградския квартал "Марийно", има залети къщи и дворове.

Улиците в части от Карлово, Сопот, Клисура и селата на Подбалкана са под вода, а от снощи там няма и ток.

Тежко е положението в карловските села Бегунци, Иганово, Христо Даново, Столетово, Кърнаре и Розино.

Положението в Пловдив също е критично. Постъпили са множество сигнали за отводняване, три подлеза са под вода. Екипи работят по отводняване в гр. Садово и село Ахматово.

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре. Там са изпратени спасители, които да изведат бедстващите хора.

Сигнали за наводнения има и в община Хисаря, по пътя за Родопската яка, край селата Лилково и Хитово има паднали огромни дървета, които са блокирали движението и в момента екипи на пожарната ги отстраняват.

Червен код е обявен в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска области заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН. 

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг.

В областите: София-град, София-област оранжевият код е заради обилни снеговалежи.

В Ловешко, Габровско, Великотърновско, Търговищко, Разградско, Шуменско - обявеният оранжев код е заради бурен вятър и валежи от сняг.

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

В четири области - Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Сливенска - обявеният оранжев код е за валежи от дъжд и бурен вятър.

Жълт код е обявен за 7 области на страната. В 3 области на Западна България - Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско, жълтия код е за силни снеговалежи.

За 4 области - Врачанска, Плевенска, Русенска и Силистренска, обявеният жълт код е за бурен вятър.