Р. Гечев: Спасяването на КТБ е невъзможно и вредно

Такъв случай не е имало в Европа от десетилетия, както и няма случай банка да е затворена три месеца и след това да бъде спасена, коментира Гечев

"Все още не сме видели конкретната икономическа програма на ГЕРБ, която да ни убеди, че ще бъде осигурен икономически растеж от 2%, нямаме яснота за данъчната политика, и за двата най-важни инвестиционни проекти-"Южен поток" и "Белене", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. 

"ГЕРБ вече се обявиха категорично против строителството на "Белене", но предстои тепърва да разберем конкретната им позиция за "Южен поток", това, заедно с други конкретни действия в икономиката трябва да бъдат определящи при разговорите", коментира Гечев.

"БСП още през лятото даде оценката си за състоянието на КТБ", заяви Гечев и добави, че липсата от 4.2 милиарда лева е "умопомрачително число", спрямо общия капитал на банката.

"Такъв случай не е имало в Европа от десетилетия, както и няма случай банка да е затворена три месеца и след това да бъде спасена", коментира Гечев.

По думите му, фалирането на банка винаги се отразява тежко на цялото общество и бизнес, но спасяването на банката с публични средства при тези условия ще има много по-висока цена за данъкоплатците и икономиката.

Гечев припомни, че КТБ е била толерирана в продължение на години от предишни правителства и нейният растеж всъщност е бил осигурен чрез административно решение там да бъдат вложени огромна част от средствата на държавата и държавни дружества.

"Това е напълно необоснован риск и е в основата на кризата", заяви Гечев.

Той обвини и банковия надзор в липса на контрол и бездействие и припомни случай, в който бодигард с 500 лева заплата е "получил" кредит от 50 милиона лева за развитие на собствен бизнес.

Информацията за фиктивния кредит е била съобщена на срещата при президента от главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Гечев, на предстоящия в неделя пленум на партията няма да има "кървави битки", но не пожела да направи прогноза дали тогава ще бъде отстранен Димитър Дъбов.... Той добави, че според него, не би трябвало да има разделение на "фараони и милионерчета", нито пък дискусиите да бъдат водени през медиите.