Кадиев: ГЕРБ отиде в друга формула - "Ние сме центърът на правителството"

В такава ситуация е очевидно, че БСП не може да участва по никакъв начин и единствената опция, която ни остава, е да бъдем силна опозиция, убеден е социалистът-опозиционер

Най-лесно ще “разбомбим” БСП, като просто си тръгнем от нея. Като си тръгнат младите хора и когато за БСП започнат да гласуват не 6% от хората до 30 г., както беше на тези избори, ами 0,5% - те изведнъж ще разберат, че бъдещето не е тяхно, а на младите. И трябва да се грижат за тях, заявява вътре в БСП, "по-скоро е битка на поколението фейсбук срещу поколението пишещи машини". Според социалиста, в световен план поколението фейсбук побеждава, така ще стане и в БСП. Ако Миков не направи промени, следващата година ще бъде сменен и той, защото БСП ще върви надолу. И ако Миков иска да остане в историята на БСП, трябва да прави промените сега и веднага. Сега е неговият шанс и ако не се възползва, никой няма да му е виновен, категоричен е Кадиев.

На въпрос какви трябва да са отношенията на БСП с АБВ в парламента, той отговаря: "Може да имаме общи действия с АБВ по отделни въпроси и законопроекти в парламента, но да се дава ясно и разграничителната линия. В никакъв случай обаче не трябва да се върви към обединяване от типа на гръцкия ПАСОК, поне не в следващите 10 г. Защото, ако това се случи, сигналът, който ще изпратим, ще е ясен - напускайте БСП, правете си партия и се върнете при нас, за да се обединим. А след 10 г., дори и да се стигне до подобна коалиция, тя ще изисква Първанов да направи крачка назад например. Ще изисква и определени хора от БСП да направят крачка назад. Както в Реформаторския блок - трябваше да си отиде Иван Костов, за да стане този съюз. Но е рано да се мисли за това сега.
Кадиев коментира и водените консултации за правителство."Бях склонен да мисля, че вариантът е само и единствено с участието на БСП в някакъв тип програмно правителство с ограничен мандат от 1-2 г., в който участват с подкрепата си 4-те големи партии като равностойни партньори. Всяка от тях съзнавайки, че губи с това участие, но в същото време създавайки конституционно мнозинство с над 160 депутати, което може да прави сериозни реформи. Там всички щяхме да се чувстваме неуютно, но това щеше да е най-хубавото на това правителство - всеки щеше да гледа другият какво прави и да го контролира. ГЕРБ обаче тръгнаха в друга формула: “Ние сме центърът на правителството”, добавяме гласове до 121, но решенията се взимат от ГЕРБ. В такава ситуация е очевидно, че БСП не може да участва по никакъв начин. И единствената опция, която ни остава, е да бъдем силна опозиция."