Константин Пенчев: Не вярвам на нищо, което се случва с КТБ

Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от тях

"Аз лично като гражданин не вярвам на нищо, което се случва с КТБ, заради противоречивите информации, които получавахме през тези 4 месеца. Това заяви Омбудсманът Константин Пенчев пред БНР.

"На КТБ ѝ се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка.” възмущава се Пенчев по повод кризата с банката.

Той напомни, че според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще", каза още той.

Според омбудсмана това, което стана с банката, дава основание на много фирми и граждани да заведат дела и прогнозира лавина от тях. „Тези, които са над гарантирания размер, също ще отидат в съда, защото ще попитат защото банката е била умишлено затворена за 4 месеца без да се прави нищо не направихте, за да бъде оздравена".