Харалан Александров: Ще има вълна от протести, но не се знае адресатът

Диагнозата от октомври сочи, че българите започват да клонят към зловредната теза, че можем без партии, можем и без политици, дори без институции, заяви Татяна Буруджиева

За да има някакво що-годе отговорно управление, трябва да се мине през един сложен процес на уталожване на страстите, заяви в ефира на ТВ7 Харалан Александров, социален антрополог. Има драматично разминаване между натиска на обстоятелствата и естествената динамика на вътрешните отношения. Преговорите минаха през процес на напасване на интереси, желания и страсти, което отне енергия и време. Решението е да се ускорят процесите, каза още той. Според него, истинското сприятеляване на този етап е непостижимо.

Той охарактеризира и нагласите в обществото. "Съществува тенденция към свиване на потенциалните избиратели, защото хората си казват, че можем да минем без управление, че институциите са вредни и могат да бъдат изолирани от живота."

Той коментира още, че през последните няколко седмици се връща едно усещане, че хищниците се оглеждат отново за собствеността и ние не можем да допуснем преразпределянето й. Но овластените постоянно ще разпределят, затова няма смисъл да спестяваш и да полагаш усилия, се налага като убеждение.

Той обаче поясни, че има и тенденция към активизъм. Старото дясно - антикомунизъм, романтично представяне на демокрацията, отстъпва драматично пред активисткото ГЕРБ - правим, строим създаваме.

"Ще имаме вълна от протести - залагам пет към едно. Хората се научиха да са активни, научиха се да протестират. Протестът носи радост. Това е едно от малкото неща, които ти дават възможност да се чувстваш свободен. Пример и протестът срещу Бат Сали показа това. Всички се ангажираха в този конфликт и от този казус ще протече промяната - това е постижение само по себе си", каза оце преподавателят в НБУ.

Той гостува заедно с политолога Татяна Буруджиева. По нейно мнение диагнозата от октомври сочи, че българите започват да клонят към зловредната теза, че можем без партии, можем и без политици. "Непостижимо е истинското щастие между политиците и това се видя още от нощта на изборите. Политиците не бяха щастливи, тъй като знаеха, че трябва да споделят с някого властта", коментира политологът. По думите й договарянето би трябвало да означава да ни е удоволствие, докато управляваме властта, а не обратното, каквото демонстрират нашите политици.

На въпрос дали задаващото се правителство ще е легитимно, и двамата експерти бяха категорични, че това ще е така от гледна точка на Конституцията, но хората пак ще изпитат чувството на несправедливост. Помолени да коментират дали ситуацията около КТБ е допринесла за резултата от изборите, Татяна Буруджиева посочи, че тя просто е доказала, че нямаме нужда от някои институции. За Харалан Александров пък се е оказало, че всеки в България е свързан с някого и зависим от някого, както в случая е БНБ.