​Приятелката на Лукарски нагла: Ставам за началник, ще спечеля конкурса

Ще се явя на конкурс за длъжността в Агенцията, която освободих по своя воля, за да докажа, че имам необходимото образование, квалификация и експертиза да заема това място. Това безапелационно обяви е ефира на Би Ти Ви приятелката на Божидар Лукарски – Ива Йорданова, която по скандален начин бе назначена за зам.-председател на Агенцията за българите в чужбина.

Напористата дама без никакво притеснение обясни, че лично тя не вижда нищо нередно в назначението си, за да предизвика толкова остра и негативна реакция в обществото. Освен това много се надява това да не е политическа атака, тъй като лично е прекратила преките си отношения с партиите още през лятото.

След обществения скандал, който избухна, най-много ме притеснява това, че с шума около моето назначение се провокира един обществен дебат – дали има нужда от Агенцията за българите в чужбина, която според мен е изключително нужна и много важна за нашите сънародници зад граница.

Моите амбиции са да живея в справедлива държава. Това беше водещото, когато приех да заема длъжността и то в един изключително труден момент за Агенцията – стартирала проверка по издаването на български удостоверения, която трябваше да бъде направена обективно и напълно прозрачно, заради сигнали за нередности.

Какви са нарушенията, не съм разследващ орган и не мога да каза. Надявам се колегите от Главния инспекторат, които скоро ще излязат с доклад, ясно да обозначат нарушенията, ако има такива. Но по сигнали, които получихме и по направени проверки се оказва, че там има противоречиви практики, неспазване на закона за българско гражданство, непрозрачни процедури. За да бъдат издавани такива удостоверения, трябва да има много строг контрол, но нормативната база и устройствените правилници показват друго –, мога да кажа, че там има непрозрачни процеси, съмнения за корупция, посочи Йорданова.

През цялото време напористата дама се опитваше да убеди водещата и зрителите, че назначението й в Агенцията не е било с протекциите на лидера на СДС или на някой друг.

Всеки един от нас има лична кариера и личен политически път, и нито от един от двамата не е подпомагал другия за някаква лична облага.

Освен това от август месец подадох оставка от ДБГ и изпълнителния съвет на РБ, за да не създавам по никакъв начин съмнения за конфликт на интереси, след като стана публична връзката ми с г-н Лукарски. Не бих казала, че това са жертви в името на любовта към Божидар, защото политическите амбиции нямат само едно измерение. А що се отнася до това дали бих приела да стана домакиня – за всяка жена това е част от живота, сподели още Ива Йорданова.