​Левон Хампарцумян: КТБ вече е каца без дъно, безумие е възстановяването й

Теоретично е възможно да се съживи тази банка, но от всеки работещ българин трябва да се вземат по 2000 лева, заяви управителят на Уникредит Булбанк

Не знам дали Цветан Василев е взел тези 4 и нещо милиарда, заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV банкерът Левон Хампарцумян. На въпрос на водещия как така един бизнесмен, обявен за "Банкер на годината" не е управлявал парите си както трябва, Хампарцумян отговори: "Да речем, че ги е разпилял."

Очевидно е, че има огромни злоупотреби. Направени са от хората, които управляват банката, каза още той и добави: „Което аз мога да кажа от опита ми с БНБ, е, че там работят изключителни професионалисти, които разбират какво правят. БНБ може да бъде подведена, въпросът е колко време това може да трае. Няма как да бъде подведена за дълго време."

Управителят на Уникредит Булбанк коментира още, че технически КТБ не е фалирала. "Най-добрият израз е несъстоятелност." По негово мнение, Централната банка е независима както да дава, така и да отменя лицензи и затова правителството не бива да се бърка по никакъв начин."

По думите му, одиторите са видели в тези 4,22 млрд. лв. предполагаемите липси в банката до края на годината. „Има кухи фирми, които са в абсолютно противоречие с банковата практика. Това не са „модерни инструменти за кредитиране“. Аз не вярвам в това. По-скоро със счетоводни трикове се е създавала видимостта, че кредитите в банката се обслужват“, заяви Хампарцумян.

На въпрос дали е ограбена банката, той отговори: „Това трябва да кажат прокурорите. Но е била зле управлявана и са се създали условия банката да натрупа огромни загуби."

Банкерът коментира и думите на Цветан Василев, че някой иска да му открадне банката. „Най-добре е да питате самия господин Василев за това. Не мисля, че някой краде банката. Но прокуратурата вероятно е знаела неща, за които ние не сме знаели, за да бъдат предприети тези по-сериозни действия срещу банката и техни служители“.

Левон Хампарцумян посъветва, когато човек избира банка, с която да работи, трябва да избира внимателно – така, както избира училище за децата си, зъболекар, кола, жена, работа“. Според него лошото е, че КТБ е работила в разрез с добрите банкови практики и увери, че държавата гарантира стабилността на банковата система, но донякъде. „Плащанията, които ще се направят в хипотеза на несъстоятелност, ще бъдат покрити. При хипотезата несъстоятелност, навярно още 1,5 млрд. лв. ще отидат за покриване на „дупката“. Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да съживи тази банка. Но това би било безумие, защото говорим за 4-5 милиарда, които трябва да се сложат като ликвидност. Това означава, че от всеки работещ българин трябва да се вземат по 2000 лева, за да се спаси банката“, заяви Левон Хампарцумян.

Според Хампарцумян, случаят с КТБ е криминален. Кой е виновен, ще трябва да се „разплете чорапът до край“. Трябва да се узнае как се е стигнало до това. Самата банка е зачената на ръба на възможното, в разрез с правилата“, заяви банкерът.

Запитан в закрлючение кога хората ще получат своите пари – до 100 000, банкерът отговори: "Това ще стане веднага. Просто средствата трябва да бъдат направени разполагаеми. Това може би ще стане не само в самите клонове на КТБ, а вероятно 2-3 от по-големите банки ще могат да извършват тази операция".