Иво Прокопиев: Няма банка КТБ! 4.5 млрд дупка е най-големия финансов обир у нас

Издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев обяви категорично пред БТВ, че след резултатите на трима независими одитори истината излезе наяве, а тя е "че няма банка КТБ".

Одиторите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банкa са установили, че две трети от кредитния портфейл на институцията - общо 3.4 млрд. лв., са отпуснати на 82 лица, повечето от които нямат собствена дейност или тя е силно ограничена. Много от тях са новосъздадени, нямат бизнес планове, обезпечението е с бъдещи постъпления и реално могат да бъдат върнати едва 2 на сто от парите.

"Липсват 4 млрд, като общите активи на банката са 6 млрд. Никой не е в състояние да оздрави такава финансова институция", коментира още Прокопиев. 

"Няма кой да спаси банка, която е като потънал кораб. Нито държавата, нито частен интерес под формата на консорциум  може да вложи толкова пари за една куха марка. КТБ няма вече стойност като банкова марка, тя стана марка на политическата корупция. 4 млрд дупка са най-големия финансов обир в България. Затова са и несериозни тезите за оздравяване на банката.

През последните няколко седмици се разиграва координирана офанзива да се убеди обществото, че това е голяма работеща банка и тя трябва да бъде спасена с държавни пари. Но ако това се случи, то  всички данъкоплатци ще плащат на ТВ7 да реализират по 50-60 млн загуби на година, ще плащат за кухи партийни проекти като партията на Бареков и др. неприемливи инвестиции", смята бизнесменът. 

Има две хипотези, при които БНБ отнема лиценза на една банка По думите му в случая БНБ е длъжна да отнеме лиценза, тъй като капиталът е отрицателен.
"За краха на КТБ са виновни всички политически сили, виновни са и служителите на банковия надзор. Всички политици имат изкушения да източат една банка, но ако има регулаторни органи, които да си вършат работата това не може да се случи.

Политиците винаги ще имат изкушението да източат една банка, но регулаторите са тези, които трябва да ги спрат, каза още Иво Прокопиев.

Той смята, че няма основание за паника, защото случаят с тази банка е изключение
Не е ясно oбаче защо след доклада на одиторите БНБ не иска веднага отнемането на лиценза. Възможно е причината да е, че институцията се надява да си осигури правна сигурност и затова да изчака новия парламент", каза още Прокопиев. 

Голяма грешка има служебното правителство, което не намери време през тези два месеца да пусне молба за членство в Европейския банков съюз, а обеща още в началото.