​Кумец на Иван Искров източва със синдици банка "Виктория"

В дъщерната на КТБ банка неправомерен достъп до кредитните досиета имат фирми на адвокати и служители в други банки, един от тях е кумец на Иван Искров, показва разследване на бТВ .

Дъщерната на КТБ банка "Виктория" е източвана чрез квестори, назначени от БНБ. Консултантски и адвокатски фирми дублирали дейността на служителите в банката, показва разследване на бТВ. В него бяха показани фактури и договори, които доказват как се раздават тлъсти хонорари за консултанти.

17 000 лева само за 4 дни е получила консултантска фирма Буллойерс ООД. Сумата е изплатена по фактура за консултиране на квесторите на банката. Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е над 100 000 лева. Сумата е платена с депозитите на вложителите на банката.

Замесени са две фирми. Един от съсобствениците на Буллойерс е Румен Димитров, съдружник е Бисер Атанасов. Той е взел допълнително 108 000 лева от "Виктория" и чрез още едно адвокатско дружество, регистрирано в Долна Малина.

Сигналите са подадени до синдикат "Подкрепа" от служители на кредитната институция, които се страхуват да покажат лицата си, но са дали писмени доказателства.

Д-р Константин Тренчев коментира в предаването, че служителите потърсили синдиката и заради назначените квестори от БНБ. Двамата квестори са в остър и непрекъснат конфликт помежду си. Държат в страх служителите. "Всъщност служителите на банката вършат работата на тези консултанти. Консултантите им възложили да свършат работата, за която на служителите вече им е платено, а хонорарите отивали при фирмата", поясни д-р Тренчев.

Банка "Виктория" сега остава в ръцете на Христина Стамова - синдик и вещо лице в съда, и Божидар Аршинков, който е заемал различни позиции в банковия сектор. Управителят на БНБ Иван Искров е негов кум, разкрива разследването.

На граждански договор са назначени и Зорница Лазарова и адвокат Диана Хаджийска - за 4000 лева месечно. На въпрос от разследващата, адвокатката заяви, че не е подготвена да отговаря и да й се обадят след 4-5 часа. След това телефонът беше изключен.

Достъп до банката е получил и служител на друга банка - срещу 5000 лева на месец, което е недомустимо - човек, който работи в една търговска институция да има достъп до информацията в друга банка. В същото време адвокатски дружества разполагат свободно с кредитни досиета!

Всичко това се позволява от управата на БНБ, твърдят разследващите и очакват официален отговор от националната банка по изнесените данни в разследването.

Вече 11 служители на банка "Виктория" са загубили работата си, за да се "намалят разходите".