От Атака избухнаха: Знамето на ЕС в Парламента е поставено незаконно

Знамето на ЕС дори не било официаленпризнат символ на ЕС, смятат националистите

"Присъствието на знамето на Европейския съюз в българския парламент противоречи на всякакви закони. Няма закон, който да постановява, че това знаме трябва да стои в парламента и да бъде национален символ.” Това се казва в официална позиция на ПП "Атака" по повод решението на представителите на партия да преместят знамето встрани от телевизионните камери по време на брифинг в парламента.

"Знамето, което се води, че е на ЕС не е дори легитимно, защото в Лисабонския договор, който е основата на регламента на Европейския съюз няма текст, който да казва, че такова знаме е символ на ЕС", посочват още от партията.

"След провала на приемането на Конституция на Европа, заменилият я Лисабонски договор премахва конституционния член за европейските символи като знаме, ден на Европа, мото и химн на ЕС, които присъстваха в договора за Конституция на Европа", припомнят от "Атака"

"В отговор на спекулациите, че от "Атака" сме поругали знамето на ЕС, припомняме какво е наистина поругаване. Поругаване е когато „интелигентните" протестъри късаха билбордове на телевизия „АЛФА" и ПП "Атака" и ги палеха пред очите на десетки полицаи. Нито един от тези вандали не е осъден до този момент", изрично подчертават националистите.

От се заканват, че ще направят официално запитване още в първия ден на структурирането на Народното събрание, на какво основание в институцията Народно събрание на Република България, знаме, което е неидентифицирано и нелигитимно за Европейския съюз, стои редом с българското национално знаме.