AБВ продължава във втория кръг на преговори с ГЕРБ вече с експерти

Ядрената енергетика, данъците и пенсиите са съществените различия между двете партии

Малко по-малко от 3 часа и половина продължиха консултациите между ГЕРБ и АБВ в парламента.

На фона на приликите и основните различия в нашите различия все пак има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации за съставяне на правителство с АБВ и благодари на партията на Първанов за конструктивния диалог

За стабилното управление на страната е нужно стабилно мнозинство. Може би най-доброто за страната е широка коалиция. Предстои да бъде изяснен този въпрос, допълни Бъчварова. Приемаме бележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани, например сектор "Сигурност". Разговорите с АБВ ще продължат, каза още Бъчварова.

Разговорът бе задълбочен,по основните приоритети. Дискусията започна с общата политическа рамка, както ГЕРБ предлага, заяви Цецка Цачева

По 14 от всички 18 точки имаме принципно съгласие и еднакво мнение. Това съобщиха от преговорния екип на ГЕРБ след края на консултациите.

ГЕРБ и АБВ изразихме задоволство от новия тон и стил в политическото общуване като разговорът бе задълбочен по основните приоритети на политиките, които и според двете страни са необходими за държавата, съобщи Цецка Цачева след преговорите в зала "Запад".

Обсъдихме политическата рамка, която ние предлагаме за съставяне на следващото правителство, обясни Бъчварова. От страна на АБВ бе направено уточнението, че може би най-добрата формула за управлението на страната е постигане на широка коалиция. От страна на ГЕРБ оставят тази тема отворена.

Приемаме забележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани като например сектор Сигурност, подчерта Румяна Бъчварова.

Установихме, че партиите, с които не бихме искали да си партнираме са едни и същи. Тоест и по този въпрос имаме общи позиции, каза още Бъчварова. По темата демографската политика да е сериозен акцент ГЕРБ и АБВ също са постигнали съгласие.

На фона на тези общи разбирания обаче различията ни остават, отчете Бъчварова. Различията са за изграждането на нови ядрени мощности и отмяна на мораториума за строителството на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика.

Бъчварова съобщи, че има възможност да продължат консултациите на експертно ниво между ГЕРБ и АБВ, за да видим дали можем да приближим позициите си.

„По две подточки имаме сериозни концептуални различия. На първо място това е данъчната система. Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум”, посочи Менда Стоянова. Тя подчерта, че от ГЕРБ са категорично против премахването на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене”.

„По тема енергетика също постигнахме съгласие , като възприемаме допълненията, които бяха направени от колегите – да бъде разкрита и действаща енергийна борса в България, за националните находища освен на природен гази нефт, така и от кафяви въглища и развитието на хидропотенциала чрез изграждане на допълнителни ВЕЦ”, добави Менда Стоянова.
Тя обясни, че има 4 теми, по които може да се каже, че има принципно съгласие, но има различия.

„Темата здравеопазване – колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа”, каза тя.