​Съдът иска тайните тефтерчета на Златанов, има опасност да е укрита или заличена информация

Година и половина държавното обвинение крие името в тях на Делян Пеевски

Има опасност тефтерчетата на скандалния бивш шеф на Агенцията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов да са изчезнали, да липсват от тях страници или да са манипулирани, с цел да се прикрият важни улики, които да попречат на съдебния процес. Именно заради това Софийският апелативен съд е поискал до 20 ноември държавното обвинение да му предаде двете тефтерчета на Златанов. Съмненията са свързани неофициално с името на скандалния медиен бос и депутат от ДПС Делян Пеевски. Това разкриха пред Faktor.bg магистрати, запознати със случая.

На заседание в Апелативния съд вчера се разбра, че въпреки че магистратите поискаха тефтерчетата на 25 септември за графологична експертиза, такава не е направена все още. На 30 септември прокуратурата е назначила такава експертиза, но по друго разследване срещу Златанов. Съдиите от апелативния съд поискаха да научат името на експерта, който ще изследва почерка в тефтерите и да ги даде на вещото лице, назначено от тях.

При избухването на скандала през миналото лято стана ясно, че в две тефтерчета – бордо и черно на цвят, Златанов е записвал указания, а срещу тях - инициали, съответстващи на имена на политици. Тефтерчетата бяха показани на пресконференция от зам. главния прокурор Борислав Сарафов, но тогава бе скрито услужливо името на Дилян Певски, който също е присъствало в тях. Медийният бос е давал указани за атаки срещу фармацефтичния бос Огнян Донев, както и срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса. 

Година по-късно Faktor.bg получи и публикува автентичните страници с името и указанията на Пеевски (виж ТУК). Има опасност сега точно те да са изчезнали. Три месеца след публикуването им прокуратурата мълчи защо Сарафов ги е скрил, изчиствайки от скандала името на Пеевски. Прокуратурата не е отговорила и какви са и обвързаностите с медийния бос, които лъснаха и при акциите срещу КТБ и банкера Цветан Василев. На едно от предишните заседания защитата на Златанов беше поискала като свидетели да се явят всички политици, присъствали с инициали в бележника, но името на Пеевски отново бе спестено.

Скритите страници от бележника на Златанов компрометират разследването и самият съдебен процес.