​Румен Петков обяви изборите за нечестни, след като остана извън парламента

Бившият шеф на МВР обвини в репресии Близнашки, полицията и прокуратурата

Бившият активист на БСП, а сега партиец в АБВ Румен Петков обяви изборите за нечестни и манипулирани. До важното заключение червеният политик стигна, след като избирателите от любимия му Плевенски край му затвориха вратата за парламента и не гласуваха за него и формацията на Първанов.

„По време на цялата предизборна кампания членовете и симпатизантите на АБВ бяха обект на агресия, както от политическите си конкуренти, така и от част от държавните институции. Въпреки това бяхме единствената политическа партия, която запази добрия тон, заяви по време на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Според него изборите са проведени в недемократична обстановка. Петков обвини кабинета на Близнашки, който действал като Орешарски и репресирал членовете им.

Незаконно беше уволнен общински съветник от АБВ , който беше избран за председател на общинския съвет в община Никопол на мястото на бившия председател от ДПС. Беше уволнен от служебното правителство. Става дума за госпожа Мария Георгиева, която бе уволнена от Агенцията по заетостта с нелепия мотив, че е на втори трудов договор. Натиск в различни общини беше оказван и върху други активисти на АБВ. Най–крещящият пример е в община Девня. Кметът викаше и кметски наместници, и служители на общинската администрация, за да бъдат притискани, за да не работят за ПП АБВ. За съжаление в този натиск се включиха прокуратурата и МВР. В община Девня полицията извиква наш активист и го принуждава да подпише протокол, че няма да се занимава с политическа дейност в изборния ден и му забранява да посещава офиса на ПП АБВ. В последствие, когато човекът отива в нашия офис, той отново е извикан в полицията и е санкциониран за това, че е влязъл в офиса на ПП АБВ. Веднага след изборния ден във Варна трима застъпници на ПП АБВ, по прокурорско разпореждане, са викани в полицията, за да отговорят защо са работили за ПП АБВ“, посочи Петков. По думите му АБВ е депозирала и две жалби в ЦИК. Едната за груби нарушения на изборната процедура във Врачански избирателен район. А другата за изборния регион на Пловдив – област, община Първомай, където АБВ е подало сигнал за подмяна на резултата в изборните протоколи, казва Петков, отказвайки да разбере, че просто избирателите не ги искат.