18-години БСП мълчи за смъртта на Андрей Луканов

На 2 октомври през 1996 г. бе убит Андрей Луканов - бившият премиер и реформатор, изиграл сериозна роля за свалянето на Тодор Живков.

Застрелян от наемен убиец на излизане от дома му на столичната ул. „Латинка” и досега няма осъден за убийството му и то продължава да се води неразкрито.

Заподозрени и арестувани за атентата са строителният предприемач Ангел Василев, шофьора му Юри Ленев и двама украинци. Днес всички са на свобода, след като съдът призна, че няма достатъчно доказателства за съпричастност към показното убийство. Василев и Ленев бяха свързани с кръга „Орион” на бизнесмена Румен Спасов, близък до тогавашния премиер Жан Виденов.

Сред криминалистите обаче се разпространява и друга версия, която бе пренебрегната от разследващите – екзекуцията е поръчана и платена от покойния вече бос на „Мултигруп” Илия Павлов. Но тя без съмнение обслужва и интереси на кръгове в БСП, които виждаха в лицето на Луканов заплаха за интересите си. Твърди се, че съществува таен телефонен запис, от който става ясно как Илия Павлов дава нареждане за убийството. Мотивът е избухналия конфликт между двамата за гозовото дружество „Топенерджи”. През този период обаче Павлов е важен фактор в държавата и е немислимо да се работи срещу него, твърдят източници от службите.

В историята Луканов остава най-сатанизираната фигура от годините на прехода. С името му се свързва раздаването на червени куфарчета, банкови кредити, първите опити за приватизация, политическото инженерство и срастването на партиите с организираната престъпност. И въпреки смените в ръководството на БСП  и до днес продължават да мълчат какви са били интересите на "Позитано" 20 от физическото премахване на Андрей Луканов.