​Местан предупреждава: Без ДПС няма да има стабилно мнозинство

Искаме прозрачност за КТБ, да се види кои политици са обвързани с нея

Възможно да бъде политически изолирани и без нас да се създаде аритметическо мнозинство, но трябва да се знае, че без ДПС стабилно мнозинство не може да се има, особено пред новите етно-религиозни заплахи пред света и региона. Това надуто предупреждение отправи от Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан, в интервю по Нова ТВ. Вместо очаквания жив диалог и интересни въпроси, водещата остави Местан да чете поредната претенциозна, ноукообразна лекция на българските избиратели. Така очакването за най-интересно политическо интервю преди изборния ден се превърна в най-скучно и педантично подредено, в стила на политика. И все пак Местан акцентира върху няколко теми:

Предизборната кампания е тиха, но ако е спазарена, то ние не участваме в пазарлъка. В тихата кампания виждам знак за нормализиране на ситуацията в страната. Но кампанията е тиха защото ги няма новите послания, идеи и лица.. Единствено ние имаме ново послание – плавен преход към политическа стабилност, това послание прави изключение. Това, че може да откажем участие в следващо правителство не е заплаха. Ще дадем 300 дни толеранс на следващото управление, ако ние сме опозиция. Но ако се отиде към управление с крайни националисти и се отклоним от евроатлантическите ценности, няма да дадем и 100 дни толеранс, предупреди Местан.

Той бе категоричен, от посланията и отговорната политика ДПС очаква ръст от 25% на тези избори, тоест над 500 хил. гласа.

Очакваме подкрепа от етнически българи и роми, които да припознаят нашата политика. Ние предлагаме интеграция не като имитация, а реално. Роми са в първите места в листите ни. Ние не сме етническа партия, това не стъпва на реалния факт, посочи лидерът. Според него нямало изборен туризъм, защото това били български гражданин.

Успехът на ДПС не е пряка функция на гласовете от Турция, а и кой е казал, че тези гласове отиват единствено за нас, уточни политикът.

Срещата ми с Ердоган не е мистериозна, а е класически пример за дипломация в полза на България. България и Турция имат нужда от диалог като страни членки на НАТО е важен диалогът за цивилизационната сигурност. Обсъдихме и проблемите на изселниците в Турция. Говорихме за по-активен търговски стокообмен, заяви Местан.

Той не подмина и горещата тема за Делян Пеевски.

Предполагам, че е някъде из Родопите, Пазарджик, Стара Загора, прави избори.

С КТБ се свързва значим публичен интерес. Ние не сме за разкриването на банковата тайна изобщо, а за публичните фигури, които имат отношения с тази банка. Трябва да стигнем до пълната истина за КТБ и до политическите обвързаности с тази банка. Който има нужда от истината е добре да подкрепи идеята на ДПС за КТБ – разкриване на банковата тайна, международен одит. Като се направи това, ще видим над кого тегне сянката на КТБ и кой се притеснява от истината за тази банка. Този отговор ще намерите в отношението към нашия законопроект. Ние ще го внесем още в първия ден на учредяването на новото народно събрание, обясни лидерът.

Той сподели, че не се притеснява от това, че води агитация и на майчин език.

Искам да платя толкова глоби колкото ще плати и Манфред Вебер, който подкрепи ГЕРБ. Той също нарушава закона, защото не агитира на официалния български език. Тази битка е битка за универсални права, а не за турците в България.

Лидерът на ДПС, който неофициално се слави като един от най-богатите в държавата скромно обясни, че семейството му кара на месец с около 2500 лв., а дрехите, с които се обилча са за не повече от 1200 лв. Все пак Местан призна, че понякога лъже. Борисов той определя като е самобитен, Миков - уравновесен, Радан Кънев – назидателен, Бареков – мераклия.