Tърговци в храма на евангелистката църква за вота

На едро: в циганските махали мизата е 50 000 лв. за 2000 гласоподаватели

Пастори от евангелистки църкви в страната уреждат гласовете на хиляди свои енориаши за дадена партия. Духовните водачи открито водят преговори с партийни функционери срещу пари, за да убедят миряните да пуснат правилната бюлетина. Стига се до поискани 50 000 лв. за уреждане на 2000 гласа.

Това разкри разследване на Нова тв, дни преди изборите на 5 октомври. Представяйки се за партиен функционер, репортер влезе в една от най-големите евангелистки църкви у нас и получи оферта за платена пропаганда. Екипът се свързал с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаро – известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Освен това той е и общински съветник в Самоков.

Няколко дни по-късно се осъществява среща с други божи служители в различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евалнгелското движение. Има и трета среща – в Перущица, където уж партийният функционер е поканен да се увери, че вярващите ще гласуват.

Репортерът дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти. Пастор Салчо взима листа с текста и обещава като проповядва да се придържа към смисъла му. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума за пари – около 50 000 лв. за осигуряване на над 2000 гласа в страната. На среща на другия ден в София, Хлебаро уточнява, че иска парите на два пъти.

Оказва се, че наистина партийни членове са ползвали услугите на пасторите, но имената на партиите от Нова тв ще оповестят в изборното си студио в неделя.