Иван Костов: Българското дясно днес е като сергия

политиците попадат в един жесток капан - да бъдат заложници на обществени настроения, формирани от доста невежи хора

Само програмен кабинет с широка подкрепа може да ни изведе от кризата, твърди в интервю за "Марица" бившият премиер  Иван Костов. Според него първата крачка в този процес трябва да бъде незабавната смяна на управителя на БНБ. "Политическият въпрос е дали изборите на 5 октомври ще донесат на страната политическа стабилизация. Това е най-важното", коментира бившият лидер на ДСБ. Костов е песимист за бъдещето на България след изборите
"За съжаление в това, което имаме на политическата сцена днес, ние виждаме сериозна опасност от продължаване на политическата криза. Тя може да бъде преодоляна по следния начин - първо да бъде сменен веднага управителят на БНБ, за да може да започнат процес на оздравяване на Корпоративна търговска банка. След като новият парламент се събере, трябва бързо да бъде актуализиран бюджетът на страната. Трето, до намиране на новата форма за политическо управление да се даде мандат на служебното правителство за подготовка на бюджет 2015. Това правителство трябва да реши и най-тежките въпроси пред държавата. Има някои неща, които трябва да се направят веднага. И е добре отговорността за тях да поеме служебният кабинет. Ако служебното правителство се подкрепи и свърши тези непопулярни неща, това ще открие възможност да се потърси един перспективен модел за управление. Подобна развръзка ще даде възможност за съставяне на наистина програмен кабинет, подкрепен с широко съгласие. Защо трябва да е програмен ли? Защото трябва да продължи законодателните инициативи, трябва да ги въведе в действие и да извърши съответните реформи. След това да поиска доверие отново. Защото, ако се вгледаме в обществените тенденции и случилото се през последните 2 години, хората едва ли ще изтърпят в следващите 4 години един-единствен кабинет, както и да е съставен той. Необходимо е програмното правителство, което да каже - правим това, това, това и това. И като го свършим, отиваме на избори. За целта хората в новото управление трябва да имат смелостта да продължат задължителните, макар и непопулярни мерки. Те трябва да бъдат реализирани от експерти и професионалисти, така че да не натоварват с допълнителни негативи една или друга партия. Ако това се направи, има шансове в един следващ етап, при една постигната вече законодателна и икономическа стабилност, България да се стабилизира и политически. Защото двата ресурса, които до момента помагаха да се преодоляват рисковете пред страната - финансите и икономиката, наистина зациклиха лошо. Единият е пред наказателна процедура заради КТБ и провал на бюджета, а другият - пред криза и рецесия. Тези сегменти, които държаха цялата система жива, са изтощени до дупка. Те не могат да поддържат повече държавата"
Според Костов общественото мнение диша във врата на политиците.

"В България има много добри професионалисти и експерти. Има много талантливи хора. Имаше министри и в последните правителства, които разбират, знаят, могат и имаха воля да направят необходимите реформи. Нацията има експертен потенциал и това е видимо. За съжаление много по-труден е отговорът на въпроса дали имаме политици от подобно ниво. На този небосклон няма много проблясъци днес. Но и това е разбираемо. При политиците е като при медиите - те се движат в рамките на общественото мнение и винаги предпочитат да казват онова, което хората очакват да чуят от тях, а не истината, която понякога е жестока. Времената се промениха в такава степен, че общественото мнение диша във врата на политиците. И така се ражда един вторичен популизъм, който тласка партиите към определени действия, които невинаги са правилни. Под обществено мнение не разбирам медиите и лобирането, а нарастващата мощ на мрежата. Социалните мрежи и изобщо интернет безспорно въздействат изключително много върху обществените настроения през последните години. Това е добре от гледна точка на демокрацията, но крие и съществени рискове. Защото мрежата първо е абсолютно популистки настроена и после - до голяма степен е анонимна. А на всичко отгоре, да си кажем честно - тя е неграмотна. Не във филологически, а в икономически и стратегически смисъл. Така политиците попадат в един жесток капан - да бъдат заложници на обществени настроения, формирани от доста невежи хора. В този смисъл политиците са подложени на огромен натиск и се оказват подвластни на този модел. Защо иначе Бойко Борисов да казва - отворете КТБ веднага? Защото явно са му докладвали, че това е натискът на мрежата. И той отговаря на този натиск, без дори да си дава сметка, че това означава фалиране на банката. С какво да я отворим - с камъни ли?", пита риторично Командира.
  Лаборантът счита, че най-големият минус в политическата сфера е липсата на експертиза.

"Кой ходи да става политик в днешно време? Кой експерт с добра заплата, част от голяма наша или международна компания, ще отиде да работи на партийна служба, ще стане депутат или заместник-министър за 3000 лева? Това се случва или с истински идеалисти, които у нас отдавна са изчезващ вид, или с хора, които търсят начин да се устройват в личен или икономически план. Защото какво получава днес политикът срещу своите усилия, ако не е завършен популист - единствено охулване и омраза. Заради това политиката напоследък се превърна в развъдник на калинки - хора, които нямат експертиза, но стигат до властта по партийната стълбица и там опитват да я осребряват в личен план. Точно затова се стига до нехиеничното отношение във връзката между политиците и улицата. Ето един експерт, макар и провален, като Пламен Орешарски не декларира - отворете банката. Защото все пак има някаква вътрешна задръжка на финансист, който знае за какво става въпрос.

  Kъм десният спектър у нас в навечерието на изборите Командира е особено критичен:

"Българското дясно в момента е като сергия. На нея се предлага всичко. Който е кариерист, може да открие на сергията съответната клиентска организация, който е политически изкушен - да си избере политици, който очаква решение за реалните проблеми в обществото - да си избере експерти. От избирателите зависи да кажат какво точно дясно политическо пространство искат. В този смисъл приветствам промените в изборния кодекс, които дадоха в ръцете на хората преференциалния вот. Това на практика е своеобразен мажоритарен избор. Посочващ един конкретен човек, избираш го и след това имаш възможност да му потърсиш отговорност. Този вот е много важен и за Реформаторския блок. Избирателят ще покаже кой е подходящ за лидер, как трябва да се структурира тази коалиция и т.н. Блокът се състои от сравнително млади хора и политици, които имат нужда от лични победи и лично утвърждаване. Аз например, ако можех да гласувам в Пловдив, щях задължително да подкрепя Пепа Деведжиева - с номер 7.2. Защото тя наистина ще представи достойно града в следващия парламент", казва бившият лидер на ДСБ.

-