Той е! Радан - борецът, който ще разкрие Габонската афера и дарителите на Фондацията на Елена

Непремерените изказвания на лидера на ДСБ Радан Кънев, които докараха до челен сблъсък отношенията с ГЕРБ и Бойко Борисов предизвикаха буря от вълнения  и в социалната мрежа Фейсбук, както и  множество въпроси.

Демократите, които очакваха България да се събуди след 5 октомври със силно управление останаха разочаровани и със съмнения за бъдещето.

Обявилият се за  "единствен автентично десен" борец срещу мафията" има ли смелост да отговори на всички очаквания не само в коалицията и на партийно ниво, а сред избирателите, които все още се колебаят да заложат ли на РБ като за "печеливш кон" на изборите.  

Други пък директно се усъмниха в юридическата диплома  на адвоката след екзотичните предложения  кой да бъде отстранен и кой внедрен в разследването за банкова криза в КТБ, както и какви са възможностите за отстраняване на главния прокурор. Откри ли пробив в Конституцията адвокатът в тъмносиня партийна премяна?

Без претенцията да сме съдник в спора сме събрали някои мнения в социалната мрежа:

Евгений Михайлов, един от учредителите на  „Движение 22 септември” като типичен режисьор е написал "сценарий", в който справедливостта възтържествува, но в действителност никога няма да се случи и ще остане като фентъзи с български привкус.

 Ето как вижда Михайлов челния сблъсък Радан - Бойко режисьорът:

"И веднага си представям как Радан се бори срещу дарителите на фондацията "Бъдеще за България" на Елена Костова. Та там са и Николай Банев и Миньо Стайков и ред други "честни добре облечени бизнесмени". Там са изтекли и много пари от все още държавните тогава дружества като "Булгартабак" (София, Пловдив, Благоевград), "Кремиковци", "Топлофикация" и др. С редовни ежемесечни дарения...
Представям си Кънев и по стъпките на Габонската афера на Кунева, и по следите на "царската" приватизация на коалиционния си партньор Шулева.
Следа след следа. Борба след борба!
Стискам палци на "бореца" срещу олигархията и мафията. Призван е да успее.
Той е! 

Кандидатът за депутат от ГЕРБ Румяна Бъчварова също не пести критики и недоумява какви са юридическите познания на адвоката и ако е открил пробив в основния закон Конституцията защо не го сподели с широката публика. 

Обикновените хора пък се питат след всички "откачени" предложения има ли Радан Кънев диплома или няма?

Ето какво публикува Румяна Бъчварова в профила си във Фейсбук:

Отнасям се сериозно към тезите на Радан Кънев и се опитвам да разчета смисъла им. Все по-трудно обаче успявам да отделя кампанийните тези от политическите идеи и се питам :
Ако Главният прокурор може да бъде отстранен или сам да се оттегли, защо ще ни е необходим къс следващ мандат и ВНС след две години, както обещават от РБ? Ако са открили пробив в Конституцията , а при тях има доста юристи, моля да посочат кой и как да доведе нещата до този резултат. Ако не могат да кажат, нека се откажат или от идеята за ВНС, или от илюзията за оттеглянето на главния прокурор , с която подвеждат избирателите си.
До каква степен премиер, в чийто мандат е издигната една кандидатура, носи отговорност за нейните действия след това ? До къде стига винага на Костов за поведението на Филчев и до къде на Борисов за Цацаров? Защо според Радан Кънев Борисов е виновен за избора на главен прокурор, но Костов само е сгрешил и не трябва да носи вина ? ( не пледирам за ничия невинност, разсъждавам принципно)
Как трябва да се тълкува поведението на Цацаров в казуса Костинброд? Ако е имало „завера“ той да бъде избран в общ интерес на Борисов и Доган, защо прокуратурата се включи на 12.05 2013 за да осигури служебна победа за БСП ? Защо заведе поредица от дела, в които няма ясно формулирано престъпно деяние срещу одобрилите го и защо днес като блюстител на законноста си позволява да организира срещи, за да спасява една частна банка. Кое е по –голям порок - издигането на една кандидатура или нейните действия ?
Каква беше алтернативата, която Синята коалиция предложи за главен прокурор и каква позиция имаше след избора му. Ако е истина, че 6 месеца по-рано е било ясно, кой е кандидатът и това е лош вариант, какво направиха от ДСБ за да го предотвратят ? По това време те бяха парламентарна партия и имаха доста възможности за публична реакция.
Какво вчера поиска да каже Кънев на избирателите си ? Имам отговор и той не ми харесва, защото съм убедена, че лидерството се печели с последователни позиции и убедителни победи. Обективен факт е, че председателят на РБ не успя да се пребори дори за подкрепата на коалиционните си партньори дни преди съдбовните за всички тях избори. Жалко, това ограничава шансовете му да се включи в големите битки, които предстоят. И за които най-напред са необходими съмишленици и сигурни партньори.