​Манфред Вебер: Ще посетя специално избирателния район на Цветанов, имам доверие в него

Ситуацията в България е тежка и критична след управлението на БСП и Атака, казва шефът на групата на ЕНП в ЕП

„Имах много тесни връзки и взаимодействие с бившия министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Така че ще посетя региона, където е неговата избирателна секция в неговия избирателен регион.” Това обяви пред Фокус председателят на Групата на Европейската Народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер. Вчера той пристигна в България за да даде специална подкрепа на кампанията на ГЕРБ.

„Откровено казано ЕНП е голямо движение, голямо семейство и Реформаторският блок е част от него. Силно се надявам след изборите в рамките на новия парламент всички разумни и отговорни политически сили да намерят правилния път към партньорство. Сега е моментът, когато се подчертават различията между политическите партии. Това е ясно и разбираемо. Но очакванията на хората са, че след като мине този предизборен период и самите избори, политиците трябва да подадат ръка и да работят разумно заедно.” Така деликатно Вебер обясни, защо не се е срещнал с ръководството на РБ.

Шефът на групата на ЕНП бе категоричен, че ситуацията в България в момента е много тежка, критично тежка и причината за това е досегашното управление на страната.

„Началото на всичко това беше поставено с партньорството между социалистите и екстремистите от „Атака”, даже мога да споделя, че беше малко невероятно за всички нас, че социалистите влизат в такова сътрудничество. Това правителство до голяма степен разруши доверието от страна на Европа към България”, посочи Вебер. Той подчерта, че това не е първата му визита в България.

„От скоро поех поста на председател на най-голямата група в Европейския парламент – групата на Европейската народна партия. За нас в Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, е много важно да поддържаме непрекъснато връзка и контакти с нашите партии – членки. Също така бихме искали да покажем и демонстрираме нашата подкрепа за партньорските партии”, допълни европейският политик.

Той не подмина и темата с войната в Украйна и инвазията на Русия.

„Това е най-голямото предизвикателство за Европа. Най-важното, от което трябва да започнем, е да очертаем общ европейски подход към всички тези проблеми. Напълно разбираемо е България да има различна гледна точка и подход към събития и кризата в Украйна в сравнение с гледната точка на Португалия или на други държави-членки. Най-важното в момента е да намерим подход, начин да водим диалог помежду си. Считам, че разговорите с Путин са изключително важни в този момент. В същото време за нас е напълно неприемливо някой да променя граници в Европейския съюз, използвайки сила с методите на войната. Това е абсолютно неприемливо за нас”, заяви още Вебер.