Близнашки: Време е да се успокоят страстите, а избирателите да направят информиран избор

Протестиращи ме питаха на шега, когато бяхме по площадите, дали ще направим правителство, като свалим Орешарски. Аз им казвах – спокойно, ще направим. Това обяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки в „Шоуто на Слави” тази вечер.

От думите му стана ясно, че е бил убеждаван повече от седмица да стане премиер. 

Бях изненадан, когато президентът ме извика и ми предложи. Аз му заявих, че очакването е премиер да стане икономист заради обстановката, обясни Близнашки.

След десет дни обаче Росен Плевнелиев извикал конституционалиста за втори път и му казал: Не, не, трябва човек като тебе, защото за другите ще има съмнения, че са обвързани с банковите среди и т.н.

Не съжалявам, че приех, добави Близнашки. На въпроса защо, той обясни под формата на шега, че е по-добре да си на власт, отколкото в опозиция.

Внасям спокойствие в решаването на проблемите.Правителството се състои от млади хора – всички са били в различни институции на запад. Ветераните сме аз, Йордан Христосков и Йордан Бакалов, заяви проф. Георги Близнашки.

Изправени сме пред едно доста тежко изпитание, не става дума просто да произведем поредните предсрочни парламентарни избори, определи като своя първа задача конституционалистът. Според него в България има дестабилизация на институциите и криза на доверието. Проф. Близнашки определя връщането към базисните ценности на демокрацията като задачата на кабинета си.

„За мен е по-важно да успокоим страстите, да внесем атмосфера на сигурност и на взаимно доверие“, подчерта служебният министър-председател.
Последното правителство, по думите на Близнашки, "беше девиация, отклонение от парламентаризма".
Според проф. Близнашки е време нещата да се успокоят и политиците да се явят с платформи и идеи, които да мотивират избирателите да направят своя информиран избор.

„Всичките ни усилия през този първи месец от работата на служебното правителство са ориентирани в успокояване на страстите в обществото и опит да се нормализира ситуацията“, заключи проф. Георги Близнашки.

 

Слави попита кой е предложил Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници”. Близнашки увери, че Танов е предложен от министъра и че е най-успешният шеф на митниците досега.

„Отиде със здрава ръка и въведе ред. Каза ми – върнали са схемите от 90-те години. Дал е един куп хора на прокуратурата”, заяви още служебният министър-председател.