Дилемата на РБ: Да бъда или да не бъда? С Борисов и/или изобщо?

На реформаторите все повече се гледа като на ДСБ+

Съществува опасност политическата криза да не се разреши с предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и да продължи нататък, при всички възможни отрицателни последици за политиката на страната, финансовата стабилност и институционалния баланс. Това показва анализът на Института „Иван Хаджийски“ за основните политически събития през август.

Има риск споменът за ГЕРБ да започне да се завръща заради служебното правителство.Според социолозите, ако ГЕРБ не доближи мечтаните 121 депутатски мандата, мнозинство ще бъде формирано трудно и вероятно с голямо забавяне, най-вече защото партиите ще трябва да мотивират пред обществото съгласието си за коалиция.

„Пътят към властта не е толкова лесен и безпроблемен, колкото се струваше на партията само преди месец. Партия ГЕРБ отново е принудена да минава в отбранително положение, да отхвърля критиките, че задкулисно държи властта“, пише в анализа. Според него именно поради тази причина от "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ имали критики и несъгласия със служебното правителство. Експертите отчитат, че листите на ГЕРБ са предвидими и в тях няма изненади, както и че прави впечатление, че основните имена на партията се запазват. Няма и обявени нови програмни приоритети и намерения. Явно е, че Цветановата „машина“ във всички области на страната се готви безкомпромисно да се задейства.

Според документа програмата минимум на БСП е да запази мястото си на втора политическа сила и да бъде единствената лява партия в парламента. 

Положението на партията не е леко. Социалистите са принудени да се защитават от няколко устойчиви и масово тиражирани внушения. Първото е разбирането за предизвестена много тежка загуба (от порядъка на два пъти по-малко гласове от победителя), което разколебава „периферните” гласоподаватели. Второто е твърдението, че статуквото в БСП тържествува, с което партията се лишава от нормалния за всяка стандартна ситуация нов кредит на доверие с избора на нов лидер. И третото е, че носи пълната отговорност за всички действия на кабинета Орешарски. И в трите насоки са възможни енергични отговори.

Катастрофалната загуба е заплаха, която може да мобилизира червения електорат и най-малкото – следва да импулсира партийния актив.

ДПС пък залага на посланията за национално съгласие и за отворени врати вляво и вдясно. Привличането на фигури като бившия началник на Генералния щаб и досегашния финансов министър в листите показва стремежа на ДПС във все по-голяма степен да излиза публично със свои български по етнически произход представители.

По традиция движението не смята да залага на ярка публична кампания. Работата ще се реализира основно по места. На този етап две са централните послания. Едното е за национално съгласие, което може да се открои на фона на предполагаемо агресивния сблъсък на другите партии в предизборния месец, а със сигурност ще има значение и при съставянето на кабинет от следващия парламент. Второто е за отворените врати и вляво, и вдясно, нещо, което ДПС от месеци насам подготвяше, но сега добива официален израз. Зад фактическото политическо признание на движението се крие нещо по-дълбоко и по-съществено. Това е новата етнополитическа ситуация, която може да се разглежда като реализация на българския етнически модел.

Социолозите смятат, че споровете в Реформаторския блок за централизация или децентрализация вече са прекратени и има ориентация към избор на лидер. Това обаче залагало предпоставките на блока все повече да се гледа като на формат "ДСБ плюс".Реформаторският блок: „Да бъда или да не бъда?”… С Бойко Борисов и/или изобщо?

Блокът фактически стартира кампанията си с оставката на Радан Кънев като говорител. Споровете за централизация или децентрализация на вземането на решения бяха прекратени по решителен начин. Ориентацията към избор на лидер на коалицията е непосредственият ефект от това и залага предпоставките на Блока все повече да се гледа като на формат „ДСБ плюс“.

Същевременно отново и ясно бе посочена „ябълката на раздора“ – отношението към Бойко Борисов.

Линията на кампанията е очертана, и тя е двойствена: да се заемат позиции против участието на водещия ешелон на ГЕРБ във властта и да се подчертава потенциалното партньорство именно с партията на Борисов.

Блокът започва да говори на две групи избиратели, на тези, които не одобряват Борисов и не искат сътрудничество с него, и на онези, за които Борисов е ракета-носител към бъдещо дясно управление.

Тази сложна игра има за цел да запази наличните „сини“ избиратели, независимо от дълбоките различия в тяхната мотивация да гласуват.

Паралелно с това Блокът понася удари върху имиджа си по линия на съставянето на листите. Ценностите, които претендира, че отстоява (като принципност и прозрачност), са поставени на изпитание с твърденията на „Зелените“ за продажба на места,

с привличането на хора от компрометираната „Българска нова демокрация“ и с подбора на кандидати за хасковската листа.

В анализа се изтъква, че тенденцията надолу, очертала се при Николай Бареков и"България без цензура" след разпада на коалицията с ВМРО, както и след разрива с банкера Цветан Василев, изглежда овладяна.