Политолог: ДПС с нова маска - променя етнорелигиозния си профил

За това говори изборът на бившия началник на отбраната ген. Симеон Симеонов за водач на листа, както и двама водачи от ромското малцинство, коментира Антоний Гълъбов

Политологът Антоний Гълъбов коментира днес изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, в което той призовава след изборите, независимо от резултата, парламентарно представените сили да намерят формулата на стабилност. Това е опит да се насочат избирателите да гласуват за големите политически сили, убеден е Гълъбов.

„Местан се опитва да насочи българските избиратели да гласуват за правителство, а не за представителство, а това са две различни неща. Ако хората бъдат насочени към това да се състави стабилно мнозинство, което да излъчи правителство, това означава да се гласува за големите формации“, заяви той по БНР.

Според Гълъбов това е обратното на призивите на политиците хората да гласуват за този, който най-добре представлява интересите им.

„Гласуването за правителство означава гласуване за по-големите формации в името на съставяне на стабилно мнозинство и кабинет, който да довърши мандата си“, уточни той.

Според него това е важен вододел, кръстопът в началото на предизборната кампания.

„Предстои да видим доколко подобен опит за тласване на кампанията в посока на това, че имаме нужда от стабилно управление, от стабилно правителство, ще повлияе върху нагласите на българските избиратели“, коментира политологът.

Той смята, че заявката на ДПС за тези избори е сериозна.

„През 2009 г., след края на мандата на тройната коалиция, ДПС постигна най-високия си електорален резултат – над 600 000 гласа. Днес Местан каза, че със сигурност очаква резултат над 400 000 гласа. Ако опитаме да пресметнем онези пропорции, които той представя като очаквания за избираеми места, става дума за 40 и 50 народни представители. Напълно открита е темата за това, дали БСП няма да се окаже, заедно със своите коалиционни партньори от "Лява България", трета политическа сила“, заяви още Гълъбов.

Според него от представянето на Местан за очакванията от резултата от вота на 5 октомври ДПС изглежда изключително мобилизирано.

„Знаем и за разкриването на по-голям брой изборни секции в Турция. Тече много сериозна подготовка на ДПС за тези избори и това е факт, който не бива да бъде подценяван“, мотивира се политологът.

„Важно е да се разбере, че ДПС търси възможност да излезе от етнорелигиозния си профил, заяви Гълъбов, след като стана ясно, че бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов е водач на листа на ДПС.

Според него на това се дължи и фактът, че Местан акцентира и върху обстоятелството, че само ДПС представя двама водачи на листата, който са от ромското малцинство.