Служебният кабинет уволни трима от ДКЕВР, Сливен е с нов губернатор

Служебното правителство е поискало оставката на трима членове на ДКЕВР, сред които председателят Боян Боев. Това обяви пред журналисти енергийният министър Васил Щонов след края на днешното заседание на Министерски съвет.

Преди него служебният премиер Георги Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежка и посочи като ключов момент създаването на Енергиен борд.
"Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3 млрд. и 800 млн. лв. Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел. Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки", заяви Близнашки и добави, че всичко това ще бъде разисквано в Енергийния борд.
Според него, въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото, заради грешките и слабостите, които са допускани в тази сфера.

За актуализацията

Служебният премиер коментира, че все по-належаща ставала и актуализацията на бюджета.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов подкрепи тази позиция, като посочи, че оценките и анализите, които извършват неминуемо ще доведат до актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в следващото НС. "Към 15 септември ще започнем актуализацията, така че да бъде с ясна визия за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", посочи Щонов.

За скандалната Визия 2020 в отбраната

За документа "Визия 2020", който предизвика остри критики заради включването в него на думи като "война" по отношение на Русия, Близнашки каза, че ще има нов текст и извънредно заседание на Съвета за сигурността в понеделник. Всички трябва да участват в разговори по тази тема, коментира той дали трябва политическите партии да участват в консултации по темата. Текстът ще бъде представен пред обществеността и основните политически партии ще могат да вземат отношение по него, обясни той. Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Не одобряваме бруталните действия до момента на руското ръководство, анексирането на Крим и т.н., обяви той.


Сливен с нов губернатор

Министерски съвет днес реши, че Валя Радева става областен управител на Сливен, след като освободи Корнелий Желязков. Енергична жена с богат административен опит, без политически ангажименти, каза за нея Близнашки и добави, че 9 са досега областните управители, които са сменени. Предстояли още промени при областните управители, но нямало да надхвърлят 14 на брой.


МС създаде Енергиен борд с председател Екатерина Захариева

Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.

Бордът се създава в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор. Целта е да се повиши прозрачността, диалога и пазарната ефективност с оглед преодоляването на затрудненията в българската енергетика.

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и ще определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. Също така ще определя принципите и насоките за устойчиво управление на сектора. Други задачи на Борда са да обсъжда и предлага мерки за решаване на установени проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката. Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Членове на Борда ще бъдат заместник-министри на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР и по един представител на Българска фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация, БЕХ, НЕК, "Ай И Ес ЗС Марица Изток 1" ЕООД, "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, Асоциацията на топлофикационните дружества в България, ТЕЦ – заводски централи, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация природен газ, "Енергиен системен оператор" ЕАД, "ЕВН България" ЕАД, "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕООД, "ЧЕЗ България" ЕАД, Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на банките в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската минно-геоложка камара, НСФЕБ – КНСБ, ФСО ФЕ – Подкрепа. Енергийният борд може да привлича за участие в заседанията представители и на други държавни органи, институции, международни организации и търговски дружества от сектор "Енергетика", както и експерти в тази област.

С правителственото Постановление се приема и правилник за организацията на дейността на Енергийния борд.