Ранобудните студенти със 7 искания към премиера

Разчитаме да публикувате Вашите отговори, като по този начин бихте показали различен начин на комуникация между управляващи и гражданите, пишат в Отворено писмо Ранобудните

Днес се проведе среща на представители на Ранобудните студенти с премиера проф. Георги Близнашки и представители на служебното правителство. Ето и въпросите, които Ранобудните поставиха:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Ние, представители на Ранобудните студенти, изразяваме нашата благодарност от проявения от Ваша страна интерес с поканата Ви за среща на 22.08.2014 г.

Като върховен представител на изпълнителната власт и предвид актуални аспекти на обществено-политическия живот, към които проявяваме особена грижа, имаме няколко въпроса, на които се надяваме да получим отговор. В същото време, в името на прозрачността в действията на управляващите, срещу потъпкването на която ние заедно с Вас протестирахме през 2013 г., бихме искали да поставим тези въпроси и писмено, като молим да ги публикувате заедно с Вашите отговори на официалната интернет страница на МС:

1. Прозрачност и контрол

1.1. Кога ще бъде предоставен на обществеността резултатът от проверката на финансовото състояние на всяко министерство, който да стане публично достояние и да бъде публикуван на официалната интернет страница на всяко отделно министерство?

1.2. Към одита на МВР очакваме пълна информация за числеността на мобилизирания личен състав, разходите за охрана на протестите, както и дали са били използвани специални разузнавателни средства срещу студенти и университетски преподаватели - по чие разпореждане, с каква цел и на какво основание.

1.3 Да бъдат проверени всички партийни назначения в държавната администрация, подписани от правителството „Орешарски. Назначения като това на Али Алиев (новоназначения шеф на парк „Българка“), промените в Екоминистерството от „19 без 20“ на 20 декември, назначенията от „12 без 5“ в системата на МВР и т.н.

1.4. Ще направи ли Служебният кабинет подробен писмен отчет за собствената си дейност в края на мандата си?

2. Предстоящите избори

2.1. Какви са конкретните мерки, които служебният кабинет ще предприеме за гарантиране провеждането на честни и демократични избори?

2.2. Вече споменахте, че ще направите всичко възможно, за да няма втори Костинброд, но какво ще направите, за да няма пореден Бобов дол?

2.3. Какво ще бъде направено за премахване на „мъртвите души” от избирателните списъци?

2.4. Какви мерки ще бъдат взети за предотвратяване на нарушаването и заобикалянето на правилата за предизборна агитация (напр. случаят със есемесите на Н. Бареков)?

2.5. Предприемат ли се действия за отваряне на повече избирателни секции в чужбина?

3. Бедствия

3.1. Работи ли се по система за ранно сигнализиране в случаи на бедствени ситуации и какви са конкретните мерки, които служебният кабинет е предприел в тази насока?

3.2. Защо жандармерията (която повече от 6 месеца през 2013-та охраняваше НС) и армията не се включват в помощ на пострадалите в наводнените райони (с малки изключения), а се разчита основно на доброволци? Защо липсващите в Мизия маски, ботуши и др. не се предоставят от държавния резерв, вместо да се апелира към фирми да правят дарения, а към доброволците да отиват оборудвани?

3.3. Какво се прави за изграждането на по-добрата комуникация между институциите при кризисни ситуации? Ще подготвите ли законопроекти за изменение на съответните нормативни актове, вкл. и законопроект за доброволчеството?

3.4. Ще има ли публичен отчет за изразходването на средствата от дарения?

4. Подписка за референдума за изборните правила

4.1. В момента в качеството си на Министър-председател имате възможност да внесете в следващото НС предложение за провеждане на национален референдум със същите въпроси, както инициираната от Вас подписка. Ще внесете ли такова предложение?

4.2. Какво планирате да включва проектът за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление?

5. Енергетика

5.1. Да се публикува пълна информация за проекта „Южен Поток”, включваща: цената на строителната дейност, транзитни такси, гарантиран трафик, приблизителен срок за изплащане на инвестицията, неустойки при неизпълнение на проекта и какви ангажименти е поела държавата до момента.

5.2. Ще се потърси ли наказателна отговорност на ръководството на БЕХ за нарушаване на разпореждането на министъра на икономиката и енергетиката по отношение на увеличаването на капитала на „Южен Поток България” със 191 милиона лева?

6. Спорт

6.1. Предложение за изменение на начина на финансиране на спортните дейности, извършвани в спортни обекти и съоръжения с национално значение

6.2. Проверка от страна на Инспектората на МФВС по първични счетоводни документи относно разходването на всички предоставени на спортните федерации средства от държавата през минимум последните 2 години

6.3. Заличаване на всички нередовни спортни клубове от регистъра на МФВС - непредставялите задължителна информация съгласно ЗЮЛНЦ, както и тези, които не са вписани или са заличени от регистъра на ЮЛНЦ за осъществяване на общественополезна дейност

7. Образование и култура

7.1. Обсъждане на проблемите в секторите образование и култура и евентуални начини за тяхното решаване

7.2. Проблемът НПСС

7.3. Пълна проверка от министъра на културата на възникналия казус между студента Росица Караджова и в.и.д. директор на Национален филмов център – Георги Чолаков

7.4. Искане за отмяна на заповед N-75 от 30.07.2014 на НФЦ

Ние разбираме времевата ограниченост на мандата на Вашето правителство и затова се ограничаваме с посочените по-горе въпроси и искания, разчитаме да публикувате Вашите отговори, като по този начин бихте показали различен начин на комуникация между управляващи и гражданите.