Георги Първанов: Промяната в БСП е мисия невъзможна

Експрезидентът окачестви изказването на Бойко Борисов за десетте зам.министри мюсюлмани като недалновидно

„Партиите са против мажоритарния вот, защото ако той се въведе, апаратчиците горят, калинките няма да се промъкнат във властта”, заяви експрезидентът Георги Първанов пред ТВ7.

Според лидера на АБВ промяната в БСП отвътре е невъзможна. „Вижте кои са водачите на листите – с малки изключения всички са хора на Сергей Станишев”, посочи той. По думите му влиянието на Делян Пеевски и ДПС в столетната партия се е увеличило. Първанов смята, че Михаил Миков и Драгомир Стойнев стигнаха до балотаж на партийния конгрес именно с благословията на медийния магнат и ДПС. Веднага след предишните парламентарни избори експрезидентът предупредил, че партньорството с ДПС и „Атака” би било бомба със закъснител, която ще взриви Столетницата и се оказал прав.

Според него заявката на Бойко Борисов за повече депутати от ГЕРБ в новото Народно събрание е самоцелна. „Лидерът на ГЕРБ няма идеи, той чопва по нещо оттук-оттам”, изтъкна Първанов. По думите му изказването на Борисов за десетте зам.министри мюсюлмани, които ще бъдат назначени, ако партията му поеме управлението, е надалновидно.

Експрезидентът очаква четворна коалиция да управлява страната след парламентарните избори на 5 октомври. „Две партии – ГЕРБ и Реформаторският блок ще въртят държавното кормило, а други две партии – ДПС и ББЦ, ще са зад кулисите”, поясни лидерът на АБВ и вметна, че влизането на барековата партия в парламента е под въпрос.