БНБ разпореди печатане на банкноти, заради напрежението в банковата система

Централната банка обяви договаряне без търг за печатане на банкноти на общо 60 млн. броя банкноти с номинали от 10, 20 и 50 лева.

БНБ е започнала процедура на договаряне без търг за печатане на банкноти с дружеството „Обертюр Фидюсиер” АД. Това е единственото дружество на територията на страната с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, се казва в съобщение на БНБ. Причината е засиленото търсена на кеш.

„В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Тези „изключителни обстоятелства“ имат характера на непредвидими събития. Извънредната ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид летния активен туристически сезон, отчитат още от БНБ.

До края на текущата година за поддържане на паричното обращение, както и за възстановяване на използваните в края на месец юни запаси от банкноти, Централната банка следва да осигури отпечатването на общо 60 млн. броя банкноти - номинали от по 10, 20 и 50 лева.