Михнева към журналистите: Мерете си приказките!

Журналистите Маргарита Михнева и Сашо Диков, известни с по-хапливия си език, влезнаха в ожесточен спор за поведението на журналистите

„Телевизията е много отговорно нещо, журналисти, мерете си приказките!” За това призова Маргарита Михнева в ефира на Нова телевизия, където беше поканена заедно с колегата си Сашо Диков – известен с по-хапливия си език.Темата на разговора беше дали медиите манипулират в наболелите обществени теми.

„Цацаров и прокурорите у нас станаха тотално за смях. Не може главният прокурор да се държи по този абсурден, да не кажа идиотски начин. Не може да има такива селски, гадни, отвратителни номера” започна темата Диков. Той беше призован в ефир от колежката си да не използва такива квалификации по отношение на институции. „Аз съм против това да се говори така”, каза Михнева и допълни: „Не обичам нервни, истерични разговори. Ние трябва да информираме хората.

Разговорът засегна и „болната” тема КТБ. Според Диков Искров се е държал като „дебил”. Той продължи с нападките си към главня прокурор Сотир Цацаров и заяви, че се криел като мишка и обобщението, че случващото се в държавата е „идиотизъм.” Михнева не остана по-назад и призова главния прокурор да намери форма и начин да отговори на въпросите на Сашо Диков или да го даде на съд.

Двамата обсъдиха и темата с Бобов дол. „Този случай показа една абсолютна журналистическа манипулация, каза журналистката. Тя заяви, че информаторът на Нова, е говорил точно обратното в прокуратурата, на това, което е показала медията.

„Защо да се оправдаваме за нещо, за което няма за какво да се оправдаваме” се намеси Цолова. Тя беше категорична, че Нова е показала истината. В защитата на истинността на репортажа се включи и водещият Виктор Николаев. „Викторе, не манипулирайте хората с журналистически разследвания, в които не е дадена думата на другата страна" отвърна му Михнева.

Това са пълни тъпотии, обобщи Сашо Диков и попита: „В тая държава сега на кого да вярваш?!" Хората се побъркаха, хората сега не могат да разберат кой е прав - аз ли, Сашо ли, Ани ли, Виктор ли - каза от своя страна Михнева.

Според журналистката всичко се решава в съда, но тя напомни, че между решението на съда и справедливостта има разлика и двете не трябва да се смесват. „Справедливостта е нещо, с което се занимава общественото мнение”, обобщи Михнева. Колегата й Диков не се въздържа и се засмя. Тя съобщи, че е ВКС я е осъдило за това, че е изнесла факти за Кеворк Кеворкян. Михнева завърши разговора с призива да не се допускат, ченгета и кредитни милионери да са водещи в телевизиите.