​Овчаров: Станишев е минало, Орешарски е провал за БСП

Миков бе кандидатура на статуквото, но да покаже, че е реформатор

Късно е да се разсъждава дали изборът на Миков е добър или не за БСП. От него зависи дали ще има промяна в партията. Миков бе кандидатура на статуквото. За него и Стойнев имаше апаратен и корпоративен вот. Това обяви по bТВ червеният динозавър и фактор в левицата Румен Овчаров. Той потвърди, че има съмнения, че изборът на Миков не е бил съвсем честен.

БСП трябва да скъса от зависимостите си. Тъжното на конгреса беше, че се превърна в сантиментална церемония, прощална, със сълзи, пускаха ни филмчета. На аз съм коравосърдечен и не се разплаках. За Станишев е нормално да плаче, разделя се с властта. Фатални бяха последните 14 месеца за БСП – тя бе поставена под контрол на икономическа групировка. ДПС прави това, което и позволи БСП. Опитаха се и Бойко Борисов да оплетат сега с бюджета, но той се усети и се поправи, констатира Овчаров. Той призна, че може би е изиграл лоша шега като подкрепи предварително Мая Манолова.

Революцията в БСП тръгна с факта, че никой не се подчини на претенциите на Станишев да не се издигат други кандидати. Той ги е притискал и убеждавал да има само една кандидатура. Но „Позитано” е изпуснал контрола върху структурите на партията. Миков трябва да даде знак за промяна за скъсване със статуквото. За БСП Станишев вече е минало, но лошото е, че сега БСП не знае какво прави правителството му.

Това правителство не беше успешно, но за БСП беше провал, допълни Овчаров.