Maя анализира: Орешарски работи под натиск , Борисов се уплаши

Очевидно премиерът Пламен Орешарски работи под натиск, оказван и от ДПС, и от президента. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на "Коалиция за България" и зам.-председател на 42-ото Народно събрание Мая Манолова.

„Не искам да мисля, че е под натиск на ГЕРБ. Той участваше в един сценарий, който е различен от интересите на мандатоносителя "Коалиция за България" и от интересите на българските граждани”, заяви Мая Манолова,

„Видяхме един уплашен Борисов от това, че бъдещата коалиция между ДПС и ГЕРБ беше разобличена. Сценарият, обмислен между президента, Бойко Борисов и ДПС, в който неволен участник беше и премиерът Пламен Орешарски, беше разобличен и своевременно осуетен”, добави тя.

Мая Манолова определи като жалко това, че няма да стане факт актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото по нейните думи пациентите, лекарите и цялата здравна система са имали нужда от успокояване, което няма да се случи. „Ние гласувахме „за” актуализацията на бюджета на НЗОК. Надяваме се, че необходимите промени ще бъдат направени от следващия парламент незабавно след неговото структуриране. Може би тук планът беше по-различен – служебното правителство да работи по-дълго и в рамките на следващия парламент, да се мотае сформирането на следващо правителство. Поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се случи. Въпросът за Здравната каса е към Бойко Борисов и ГЕРБ, защото с излизането си от парламента те блокират приемането на бюджета на Здравната каса”, обясни Мая Манолова.

Тя подчерта, че повече заседания няма да има. „Ние ще бъдем на работното си място. Очевидно е, че с невлизането на ГЕРБ в пленарна зала повече пленарни заседания няма да има, разбира се, ако това не е предпоследно”, уточни Манолова. По думите й президентът сам решава кога да разпусне Народното събрание, да насрочи изборите и да сформира служебно правителство. „Ако е готов със служебното правителство, би могъл да го направи, но това ще означава и преместване на датата на изборите”, заяви тя.