Изборът на шеф на ВКС отново във фокуса на ЕК

Представители на Европейската комисия (ЕК) отново ще напомнят на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) колко е важен и показателен предстоящият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) да бъде осъществена реална реформа в съдебната система. 

Това ще се случи на среща тези дни, когато  за пореден път Комисията ще напомни на кадровия орган на Темида позицията си по въпроса, пише Дневник.

Преди време от ЕК официално съобщиха, че ще следят избора отблизо и че е изключително важно той да бъде извършен прозрачно. Миналата седмица в т. нар. устен доклад Еврокомисията отново изрази безпокойство "за прозрачността и за назначения, основаващи се на професионални качества на кандидатите". По време на заседанието на работната група по Механизма за сътрудничество и оценка в Брюксел миналата седмица от комисията още са разкритикували липсата на напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията

Изборът за ключовия пост - председател на ВКС е насрочен за 25 септември, а утре и в четвъртък са двата възможни дни, в които членовете на съвета ще могат да издигат кандидати.

Засега официална кандидатура няма, но вероятно ще бъдат номинирани двамата заместник -председатели на Върховния съд - Павлина Панова и Таня Райковска. Мандатът на председателя - Лазар Груев изтича през ноември. За да има избран председател е необходима подкрепата на 17 от членовете на съвета.

На предстоящата среща с ВСС от ЕК ще напомнят, че е важно правилата за избора да бъдат променени, като ще се опитат да разберат дали във ВСС има нагласи за това.

На практика мнозинството от кадровиците на Темида ясно показаха, че не искат промяна, като преди време отхвърлиха предложенията за гласуване с бюлетина, за профил на длъжността и за задължително изслушване на кандидатите от съдиите от ВКС. Те бяха внесени от двама от членовете на съвета - Калин Калпакчиев и Камен Иванов, като преди това за промяна на начина, по който се избират т. нар трима големи (председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор) настояха и от най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите. ВСС обаче отхвърли тези идеи и не промени нищо от спорните правила.

Представителите на комисията ще се опитат и да разберат дали ВСС има намерение да избере председател на ВКС на 25 септември, или нагласите са да се изчакат предсрочните парламентарни избори, които са на 5 октомври.

Тема на разговор ще бъде също и системата за случайно разпределение на делата и проблемите, които преди време бяха констатирани при нейното функциониране. ВСС пое ангажимент ги отстрани и да създаде по-добра версия на системата, но на този етап проектът е на ниво обществена поръчка.