Петър Чобанов: Аз съм човек на Орешарски, не на Станишев

Министърът в оставка твърди, че правителството оставя държавата в добро финансово състояние

„Ако Сергей Станишев беше станал премиер на друго правителство в рамките на мандата на БСП и ако ме беше поканил да заема същия пост, щях да откажа, защото съм кандидатура на Пламен Орешарски и в тази конфигурация бих работил само с него”, заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

Той смята, че държавният бюджет трябва да бъде актуализиран, но бюджетният дефицит не трябва да надвишава 3%. По думите му правителството оставя държавата в добро финансово състояние, изобщо не може да става дума за колапс. Фискалният резерв е 8,3 млрд. лв., а по данни на Европейската комисия държавният дълг възлиза на 20-22 на сто.

Според Чобанов неизпълнението на приходите от митниците е в размер около 500 000 лв. и се дължи на хаоса в тях, предизвикан от многото реорганизации. Той подчерта, че мобилните групи не свършили работата си докрай, понеже им трябвало повече време. „Няма нужда от намесата на Международния валутен фонд, валутният ни резерв е около 30 млрд.лв., бордът не е заплашен”, категоричен е министърът в оставка.

По думите му състоянието на КТБ все още не е напълно изяснено, БНБ трябва да представи подробен анализ за него и чак тогава ще се вземе решение дали тази банка ще се фалира, или ще се пристъпи към оздравяването й. Оманският фонд, който е акционер в нея, иска да помогне чрез привличане на допълнителни акционери, но чака заключнието на БНБ. Чобанов отказа да отговори на въпроса трябва ли управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, позовавайки се на независимостта на банките.