Орешарски се хвали на сбогуване: Постигнахме добри резултати

Желанието ми беше да наложа експертния принцип в работата на кабинета, подчерта от трибуната премиерът

Работихме в най-сложната политическа среда в най-новата история. Ръководехме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати. Отчетът ни може да се проследи на страницата на Министерския съвет.

В краткото си слово Пламен Орешарски открои стореното от правителството за бизнеса в България. Всички бизнес индикатори отбелязаха непрекъснати подобрения от май миналата година до края на май тази година, се похвали той.

Справихме се с бежанската вълна, за което получихме висока оценка от нашите външни партньори. Остана и още много за вършене, призна накрая.

Премиерът в оставка благодари на всички, които са приемали кабинета му като "свой кабинет" и са го подкрепяли. Благодари и на опозицията за градивната критика, от която има нужда всеки кабинет.

Моето желание беше да наложа експертния принцип на работа и да подобрим живота на хората.

За мен беше чест да работя за тази цел, завърши емоционално той.

След гласуването на оставката на  нарочна пресконференция в парламента Орешарски заяви, че излиза от политиката. В последните години той е заемал само експертна позиция. За кризата в КТБ той обясни, че това не е било в неговите функции, затова не се е занимавал с този проблем. 

"Оказвахме всякакво съдействие за намиране на успешно решение на тази криза. Такава, смея да твърдя, беше намерена, нуждаеше се обаче от парламентарна подкрепа, но такава не беше реализирана."

Винаги съм имал последователна позиция за отстояване на експертни решения, за консултации с политическите групи. Не познавам министър-председател, който да е бил напълно самостоятелен, заяви той на въпрос дали не е бил зависим от интереси и партии.

Поканен съм на конгреса на БСП, но има време, не съм решил дали ще отида, отговори той за предстоящия форум на Столетницата.

Попитан за кандидатурата на Кристалина Георгиева, той отговори, че стои зад нея. Ако имаме тези шансове, е национално отговорно тя да бъде номинирана.

На въпрос за парите, раздадени на медии от Министерския съвет, за което остава съмнението, че са си купили по този начин медиен комфорт, той отговори: "В по-медиен дискомфорт няма правителство, което да е работило."

Винаги човек се чувства леко, когато му се снемат огромни отговорности, отговори той на въпрос дали му е олекнало с оставката. На въпрос ще имате ли някакви обществени позиции, той каза, че в момента отговорът е "не".