Антоний Гълъбов: Ние сме като в павилион за филмова продукция, има само фасади

Това правителство достигна до определени граници на фалшифициране на демокрацията, които не могат да бъдат толерирани, заявява политическият анализатор

Иска ми се да се върнем в полето на нормалността, тъй като последните месеци показаха в истинския смисъл на думата какво означава „фасадна“ демокрация, завяви в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“доц. Антоний Тодоров, помолен да коментира политическата ситуация около оставката на правителството. Имаме нарисувано едно правителство, имаме нарисуван един парламент, имаме нарисувана една банка, заяви социологът.Големият въпрос е, че зад тази фасада има съвсем други неща. Така че време е да разберем какво всъщност успяхме да сътворим като политическа реалност, защото в момента нито има правителство, нито има парламентарна криза. Да, парламентът не заседава, но това не означава, че има парламентарна криза. Така че формално отново погледнато, г-н Орешарски ни обяснява, кога според него би било най-добре да си подаде оставка. Смятайки, че това зависи от него. Всъщност реално погледнато, никога не е зависело от него, а той винаги е знаел, че това не зависи от него, каза още доц. Гълъбов и уточни, че ние се намираме в една абсолютно, бутафорна реалност, ние сме като в павилион на филмова продукция, в която има фасади, но зад тях няма нищо. Така че подаването на оставката на правителството наистина се превърна в някакъв фарс. Ако трябва да се върнем към реалността, ако парламентарната група на „Коалиция за България“ не иска да оттегли оставката на правителството, доколкото именно тя е мандатоносител, тя би могла да внесе още утре искане в Народното събрание за предсрочно прекратяване на мандата на това правителство. Но отново казвам, ние се намираме в абсолютна бутафория, успяхме да превърнем демокрацията ни е една куха фасада.

На въпрос защо се отлага и разтяга във времето тази оставка, Антоний Гълъбов отговаря: Имаме отговори и те сасвързани с обществени поръчки, свързани с подписването на споразумения, свързани с това, че тръбите за „Южен поток“ вече са на бургаското пристанище. Г-н Драгомир Стойнев миналата седмица, някак си между другото обясни, че при идването на Сергей Лавров в България е заменена едната руска фирма с друга фирма без конкурс, без каквито и да е процедури, без каквито и да е изисквания. Това правителство продължава да обслужва корпоративни интереси, част, от които не са български. И това е изключителният риск в тази ситуация. Не е въпрос на безхаберие, не е въпрос на липса на интелигентност или компетентност. Въпрос на умисъл е това. Става дума за обслужването на интереси, които са в ущърб на българския публичен интерес. Защото ако имаше елементарно достойнство, ако имаше елементарно демократично чувство и чувство на почтеност, в момента, в който вече не можеш да реализираш една политика, най-доброто, най-нормалното е да се оттеглиш от властта. Всъщност, отново казвам, това правителство достигна до определени граници на фалшифициране на демокрацията, които не могат да бъдат толерирани.