Диана Найденова обвини Кънчо Стойчев в тесни връзки с Цветан Василев

Социолог и журналисти в спор по Нова ТВ

Журналистът Иван Бедров заяви по Нова ТВ, че оставката вече не е новина. Утре никой няма да излезе на улицата и да се зарадва. Тя е подадена още на 14 юни 2013 г. Оттогава Орешарски играе ролята на параван. Той не работеше като министър-председател, а разпределител на плячкосването. Затова тази оставка не ме вълнува. На товя негово изявление опонира социологът Кънчо Стойчев, че слабостта на правителството не е плячкосването. Проблемът му е, че преседя, че изпусна важни моменти, важни събития в последните седмици, които имат своята логическа връзка и вкоито най-голямата отговорност е на БНБ. Журналистката Диана Найденова контрира: "Когато говорим за КТБ, което е изключително жива рана за обществото, нека всеки да каже има ли конфликт на интереси. Крайно време е в тази дъжава маските да паднат. Къде е мандатоносителят Станишев, попита тя. Сигурно си обзавежда апартамента в Брюксел. Тази банка се разви благодарение на държавата, под надзора на Иван Искров. Тя обвини в ефира на телевизията социолога Кънчо Стойчев, че имал съвместна банка за стволови клеткии с Цветан Василев. На това обвинение Стойчев обясни: "Фирмата, в която участвах, беше закупена, товя е приключен елемент. Не е закупена от Цветан Василев, но може да има някаква свързаност с него. Диана Найденова го контрира: "Г-н Стойчев, просто ни губи времето с тези обяснения. Този човек очевидно е навсякъде. Той говори пред собствените си медии. Защо не седне тук да каже аз откраднах, аз направих това и това." Кънчо Стойчев отново даде обяснение: "Повече от 20 г. инвестирахме в нещо, за което съм горд. Това е един научен екип, който работи по последни биотехнологии - високотехнологична лаборатория за стволови клетки, най-напредналата част на науката. Успяхме да върне 30 ученим в България, наши хора, които работеха в Щатите в първокласни лаборатори. Стигна се до това, че ние не можехме да продължим да се занимаваме с това. Стана необходимо, че не можем да издържаме тази лаборатория самостоятелно и я продадохме."

Иван Бедров опита да обясни какво се крие зад думата плячкосване. "Става дума не за онези чували, а за няколко милиарда и целта е да бъдат заметени следите, целта е тези кредити да бъдат изплатени от нас, данъкоплатците. Никой не попита кой наруши закона. Не сработи и извънредното законодателство. Орешарски заяви, че изцяло подкрепя плана на БНБ. това означава, че той е там, той е част от тази игра.

Хората виждат как тази групировка е работила. Надзорни институции, медийна власт, законодателна, изпълнителна - всикчо се върти около това. От едната страна е този модел, от друга - обществото, хората." Иван Бедров заяви, че този, който иска да се връща на власт, не смее да споменава името Пееевски. Именно той казва: "При мен всичко цъфтя, без да казва кого има предвид, но каза, че се досещаме и добави, че най-добрата новина е, че извънреден закон за КТБ засега няма да има.