Koльо Парамов: Петима вложители кътат 300 млн. лева в КТБ

Петима вложители имат общо 300 млн. лева в КТБ, 46 са спестовниците, които са вложили в банката на Цветан Василев над 1 млн. лева. Това съобщи по Нова телевизия финансистът Koльо Парамов. Наскоро СРС взе решение, което не може да се обжалва  и вдигна банковата тайна за клиентите с депозити в КТБ. Имената на спестовниците скоро ще бъдат известни.

Освен известни личности в трезорите на банката има и блокирани пари на държавни предприятия, които са над 138 млн.

"Не е ясно защо се тръгва към одържавяване на частна банка, преди да се разбере дали тя е здрава, или не", коментира от своя страна  икономистът доц. Красен Станчев. Според него от предложението на БНБ за одържавяване на КТБ не става ясно какви ще са последиците за държавния бюджет.

Връзките и отношенията около КТБ са относително прости. Те произтичат от стратегията на управление на тази банка – намираш политически приятели и те правят някакви услуги… банката расте, ставаш политически важен, разширяваш политбюрото, което взима решения, след това то се сменя и хората се карат”, добави неговият колега Красен Станчев.

Според финансовия експерт Кoльо Парамов случващото се около КТБ е показателно за обстановката в България и се наблюдава "началото на края на първичния елементарен преход".

„Не успях да си изтегля заплатата за месец май.

Без заплата съм вече втори месец”, сподели Албена. Тя работи в Бюро по труда и нейният работодател – Министерството на труда и социалната политика, я задължава да си извади дебитна карта в Корпоративна търговска банка. Казали й, че в друга не може, защото ведомството работи с КТБ, въпреки че в града, в който живее дори дори няма неин клон.

Албена Иванова е получила заплата за месец юни, след като дала друга банкова сметка след събитията около КТБ. Призовава всички, от които зависи развитието на казуса не само да говорят, а да дадат точна дата на хората, които чакат да си изтеглят заплатите. На самата нея й се наложило да вземе заем от приятели, защото заради блокираното възнаграждение за малко да провали свое пътуване. Албена иска също политиците да й кажат каква е връзката между нейния работодател и поставената под надзор финансова институция.

Не оставяйте друг да ви избира банката, съветват банковите експерти.