Радан Кънев: ДСБ има 48 хил. лв. в КТБ, дължа на обществото тази информация

В кредитите е заровено всичко, те клатят държавата. Това е пране на пари, бандитска печалба, организирано от държавата

БНБ извади някакъв пасквил, наречен доклад, на ниво на средностатистически сайт в интернет, с интерпретации, забележки, язвителни коментарчета неясно към кого, заяви в предаването "Още от деня..." на БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Защо е затворена тази банка - няма ясен отговор. Къде са парите - никакъв отговор. За съжаление на консултациите вчера при президента - също никакъв отговор, каза реформаторът и зададе риторичен въпрос: Кой провежда тези консултации? Отговарям веднага - политическите сили, които в миналия парламент категорично отхвърлиха Европейския банков надзор. Защо го отхвърлиха? Защото избраха с консенсус Иван Искров. В сегашния парламент отново с консенсус избраха надзорника г-н Гунев и на неговата глава се струпа всичко.

Водата е толкова замътена, дори ловците на риба в мътна вода имат уплашени лица. Не знаят какво следва, се изрази образно политикът.

Иван Костов каза, че за него КТБ е здрава банка. БНБ - каза, че е болна банка. Ние нямаме информация. На база на тази, която е публична, никой не може да каже какво е състоянието на КТБ. Имаме само фишеци във въздуха. Едната позиция е - кредитите са лоши и са в ръцете на мафията, другата - не са лоши, но кредиторите искат да съборят държавата. В тези кредити е заровено всичко. 3,5 млрд. лоши кредити в една банка. Хората, които ги държат, клатят държавата. Длъжниците клатят държавата.

Нито на Искров можем да разчитаме, нито на партиите, които са го избрали. Нека да влезе европейски одит, каза още Радан кънев и заяви, че Европейската централна банка трябва да направи ревизия и да каже къде са тези пари, кой ги е взел и държавата да тръгне след тях с цялата сила на закона. Тази сила е огромна, ако ръцете, които управляват закона, са здрави.

3 млрд. пари на българските гражсдани не са хипотеза, отрече някои твърдения лидерът на ДСБ. Прави се опит да се заметат следите на тези кредити. Ако се продадат на ниска себестойност - ще реализират 80 процента чиста бандитска печалба и ще бъдат изпрани. Това е пране на пари, организирано от държавата. Ако ще има нов закон, всяка запетайка от него трябва да бъде проверена.

ДСБ има 48 000 лв. в тази банка - открито го казвам и дължа на обществото тази информация, заяви в ефира публично реформаторът.