​Почина Авни Вели – създател на първата нелегална организация срещу режима на Живков

ДПС е опасна, превръща турските райони в гета, предупреждаваше бунтарят

Днес в Джебел е издъхнал един от автентичните дисиденти срещу тоталитарния режим на Тодор Живков и Възродителния процес Авни Вели.

Още през далечната 1983 г. учителят по български език създава в Родопите първата нелегална организация на преименуваните от комунистите турци. Преди започването на Възродителния процес през декември 1984 г. и внедряването на Ахмед Доган като агент провокатор в затвора, Вели вече излежава присъда за антидържавна дейност. През май 1989 г. е сред организаторите на майските протести на турците, които довеждат до така наречената Голяма екскурзия и екстрадирането на 300 хил. етнически турци от България. Авни Вели е и последният класен ръководител на днешния лидер на ДПС Лютви Местан. За него обаче литераторът бе категоричен: Лютви е гузна съвест”. До края на живота си Вели остана противник и опозиция на ДПС и открито твърдеше, че партията е продукт на Държавна сигурност и руските служби, а ръководството и днес е овладяно от ченгета и комунисти, виновни за страданията на турския етност. През март Faktor.bg публикува единственото интервю с бунтаря, след завръщането му в родината.

Ето позициите му:

„Как аз да приемам с доверие сегашното ДПС, те сами не знаят кои са. Ръководните кадри на тази партия от депутат до кметове са все свързани с ДС и БКП. Всъщност тук е и връзката им с БСП. Те са си просто от една и съща организация – това са турското и българското крило на БКП, аз нямам друго наименование за тези хора. Но дори и това не е най-тежкият проблем, бихме го преглътнали, ако бяха родолюбци и мислеха за държавата и за народа си, а те мисля с джоба си. Не виждате ли, че на Догат конците още му дърпат кръгове от ДС и от службите. И винаги ще му ги дърпат. За тях е ценно, че чрез Доган могат да използват турския електорат.

Всички виждат, че БСП е оставило смесените райони изцяло в ръцете на ДПС и им е завещало турците и мюсюлманите като собственост. Даже е по-страшно, превърнали са турските села в гета. Гето – това е моделът на Доган, няма пари, хляб, работа, ако те не ти дадат нещо. От ДПС хората получават само една усмивка. БСП имат голяма вина за тази ситуация, но те са си под ръка с ДПС. Когато аз обявих първата си гладна стачка в Старозагорския затвор през 1987 година, първият, който ме подкрепи беше Емил Благоев от Монтана, но сега го няма в България, изгониха го. Явно е имало план автентичните дисиденти и борци против комунизма да ги изпъдят от страната още преди да падне режима на Живков. Така постъпиха и с българи и с турци, а тук останаха да правят демокрация агенти на ДС и комунисти.

Трябва да се направи една нова демократична формация, която да обедини всички демократи в България. Съжалявам, че съм на години инак бих тръгнал от село на град да я организирам и да я създам, това е изходът, вдигайте се.

Никога не съм гласувал за ДПС - то е вредно и опасно. Този модел на ДПС изобщо не го приемам. Точно той превърна турските райони в гета. Това е моделът Доган – гета, самозаключваш себе си зад вратата на затвора, а всички отвън са опасни” (цялото интервю с Авни Вели и интересната му история като дисидент вижте ТУК и ТУК).

Утре борецът за човешки права ще бъде погребан в Джебел.