​Татяна Дончева: БНБ формално е проверявала КТБ, защо Искров да не подлежи на контрол

Толкова пари да се изнесат с торби е несериозно

От къде на къде шефът на БНБ Иван Искров не подлежи на обществен контрол и журналистите нямат право да се занимават с банковите проблеми? Някои дори настояват хората да не питат, да не коментират банковата система, защото ще я разклатят. А истината е - когато се назначават в банките некомпетентни хора, а длъжностните лица не изпълняват задълженията си, и когато са оплескали пейзажа най-удобно е да обясняват , че за това са виновни политиците и журналистите. Този остър коментар срещу гуверньора на БНБ направи по bТВ бившият прокурор и настоящ топ адвокат Татяна Дончева. Според нея пълна спекулация са твърденията на шефа на БНБ днес, че са изнесени 205 млн. в куфари и камиони.

Това е потресаващо за един главен акционер, и това го обяснява шефът на БНБ. Ще хвърлят МВР и други да търсят Михаля, защото едва ли не може такова нещо да се изнесе с торби, коментира Дончева.

Тя посочи, че сега се внушава, че ако шукнете и коментирате по медиите темата за банковата криза ще извършите най-голямото престъпления. А всъщност целта е да бъдат оневинени хората, които са отговорни за това, което се случи с КТБ.

Искров е представителна фигура, но БНБ не тежи и сега се оказа в ситуация да обясни някои неща – регулярно управление на банките, контрол, назначенията на ключовите места. Няма как да пропусне обстоятелството, че КТБ е била проверявана от БНБ – тоест, тази проверка е била формална и дори е допусната престъпна небрежност, щом не са установили липсата на банкови досиета за кредити в рамките на 3,5 млрд лева. Днес същите тези хора предлагат законови промени, за да гарантират парите на вложителите, които трябва да бъдат приети от този парламент, който си отива. Съществена е фразата – ръководството на БНБ няма оторизация да контролират КТБ, допълни Дончева.