Стефан Гамизов: Марионетките на Путин искат да одържавят КТБ

- Пламен Орешарски два пъти спасява ПИБ през годините

- Симеон Дянков трябва да си заслужи заплатата на Путин

- "Логично" е Цветлин Йовчев да развие кариерата си в проекта "Южен поток"

Иво Прокопиев да напише едно голямо "Простете" за Дянков на първа страница на "Капитал", коментира пред Faktor.bg  председателят на Гражданска лига за България Стефан Гамизов

Интервю на Ива Оприкова

- Властта подаде ръка на ПИБ и за разлика от КТБ я избута за дни от кризисната ситуация. Защо банката на Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев е по-любима за управляващите и БНБ от тази на Цветан Василев?

- Нямам отговор на този въпрос, а само мога да разсъждавам върху публично известни факти, поемайки риска да бъда арестуван от Сотир Цацаров и Цветлин Йовчев, защото си позволявам да мисля и да имам вътрешно убеждение. За втори път държавата е готова да извърши милиардни операции за спасяването на ПИБ. Нали си спомняте, че това е втори такъв случай и пак със същите действащи лица, но тогава Орешарски беше финансов министър, а сега премиер. Очевидно има някаква много специална връзка между държава и ПИБ, която превръща ПИБ в една от най-сигурните банки в България. Убеден съм, че тази банка е защитена от всичко мислимо и немислимо, защото държавата ще я закриля с всички средства и на всяка цена. Явно, който е нарекъл тази банка "гнила" ябълка е сбъркал много в дипломатическите си доклади. Тази банка по-скоро е най-здравата и грижливо отглеждана банкова ябълка от българската държава. За пример бих казал, че някои клиенти на тази банка, като г-н Ковачки са над законите и им е позволено всичко. От затваряне на очите да не плащат данъци и концесионни такси, за което притежавам документи, до специално завишено заплащане на цените на произведената електрическа енергия в "Бобов дол" и топлофикациите му без това ценообразуване да подлежи на контрол. Да, за мен ПИБ е най-сигурната банка в България с най-добре обгрижваните от държавата клиенти! Ако държавата е готова на всичко за някой, като е гарантирала неговото благоденствие с всички активи на обществото, неговото бъдеще ще е богато и щастливо.

- Има ли бъдеще Цветан Василев в България и как ще коментирате слуховете, че вече се е устроил в Кейптаун?

- Ще видим, бъдещето ще покаже. България е непредвидимо място. Първо трябва да видим лицата на всички криминални заговорници срещу КТБ. Очевидно, крайната цел на тази организирана криминална група е била да се одържави тази банка, защото накрая е отказала да подкрепя начинанията, които са под санкции от западните ни съюзници. Много хора не вярват на това, но това е 100% истина. Погледнете задоволството от този случай на хората на заплата при Путин в лицето на Милен Велчев и Симеон Дянков. Очаквам след одържавяването на КТБ те реално да управляват тази банка. Важно е да разберем, защо е нужна на марионетките на Путин и неговите слуги толкова голяма банка и какво искат да правят с нея. Този престъпен заговор диктуван от Кремъл си има цел и скоро ще я разберем. Но едно е сигурно, КТБ се превръща в 100% сигурна банка със специално предназначение, която е защитена с всички активи на българското общество.

- Само за последната седмица бившият финансов министър Симеон Дянков даде няколко икономически интервюта в чуждестранни издания. Случайна ли е тази активност на бившия вицепремиер?

- Трябва да си заслужи парите от господарят му Путин.Симеон Дянков и преди работеше с хората доведени от него в правителството на ГЕРБ за Москва, но никой не ми вярваше тогава. Сега поне е ясно от чия мръсна паница яде кървави пари този човек. Нека т.н "реформатори" да поднесат извинение за него и шайката му, която подкрепяха упорито, а Иво Прокопиев да напише едно голямо "Простете" на първа страница на "Капитал". Спомняте ли си как го браниха на всяка цена и как ме нападаха, защото критикувам Дянков и Трайков? Слава Богу, че ГЕРБ отстраниха и се разграничиха от тези хора.

- Защо настоящият премиер Пламен Орешарски обяви, че ще хвърли дългоочакваната оставка след като КТБ отвори врати на двадесет и един юли? Толкова важна ли е за кабинета съдбата на банката на Цветан Василев?

- Путин наказва жестоко предателите на мръснишките му цели. Бих се изненадал, ако Орешарски подаде оставка преди одържавяването на КТБ да стане факт. Знам, че собствениците на КТБ се борят срещу това, но дали ще успеят е непредвидим въпрос.

- Как ще коментирате действията на вътрешният министър Цветлин Йовчев към Цветан Цветанов от вчера? Случайна ли е тази активност в края на мандата да се сезира прокуратурата за срещите на бившия вътрешен министър с Делян Пеевски?

- По въпроси свързани с Цветли Йовчев трябва да се пита руското посолство, а скоро ще е възможно и компанията "Южен поток". Такъв безценен кадър минал през шеф на руското направление в контраразузнаването, шеф на ДАНС, съветник в МС, шеф на кабинета на Плевнелиев и силов вицепремиер е съвсем логично да "финишира" на някоя високоплатена длъжност в руска държавна компания.

- Услужлива към властта НАП блокира сметките на фондация "Ханс Зайдел" заради ревизията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов? Комична ли е тази абсурдна заповед да се направи данъчна проверка на един покойник?

- Време е да блокират сметките на ЕК, защото нанася вреди на корупцията и руските проекти в България. По същата причина да издадат европейска заповед за арест за Гюнтер Йотингер.Иронията ми е тъжна, но много вярно отразява реалността в България!