​Радан Кънев: Падна банката на политическата мафия, БНБ реагира със закъснение

Да направят невъзможно създаването на подобни тръстове на кражби и партиен бизнес, предлага лидерът на ДСБ

Банката на политическата мафия падна под тежестта на ... политическата мафия. Комбинацията от влияние в "медиите", "правосъдието" и партийния контрол върху държавните предприятия, който банката поддържаше, поддържаше и самата банка.

Но кражбите и партийният бизнес са доказано неефективен, пагубен икономически модел. Той не може да е вечен. Това е коментарът на на лидера на ДСБ Радан Кънев, по повод на вчерашната финансова буря, която отнесе банката на Цветан Василев и на властта - КТБ.

По-добре късно, отколкото никога - трябва властта да влезе във функциите си. Първо е ред на БНБ да се сети какви са задълженията й. И изглежда, с огромно закъснение, го прави. Нека си свършат работата. После ще им търсим отговорност за закъснението...

Но след това трябва да си свършат работата и съдебната, и изпълнителната, и законодателната власт. Да направят невъзможно създаването на подобни тръстове на кражби и партиен бизнес. Да изключат възможността държавните пари да създават частни медии. Да превърнат органите на правосъдието във фактор на стабилност, а не на грабеж на спестяванията на гражданите. Да гарантират, че ведомствата, които управляват енергетиката ще се грижат за нейното здраве, а не за "усвояване" на огромните й бюджети от подставени фирми и партии.

Дълъг път... По него днес трябва да подкрепим усилията на БНБ и оцеляването на банковата система и валутния борд, утре европейският банков надзор и еврозоната. Но същинската цел е да променим правилата, по които се упражнява цялата власт и целта, с която се упражнява. Ще се наложи да сменим и хората, но това е само средство, посочва още в анализа си Кънев.