​Цветан Василев поръчал убийството на Пеевски, МВР и прокуратурата проверяват

Вчера са извършени 4 претърсвания в София и две в Перник на служители на банкера

В МВР е получен сигнал, че банкерът Цветан Василев е поръчал убийството и физическото отстраняване на медийния бос и депутат от ДПС Делян Певски. Това научи Faktor.bg от свои източници в разследването, пожелали анонимност. Във връзка със сигнала има образувано дело за закана за убийство и именно заради това са били вчерашните проверки и привиквания на служители от обкръжението на банкера. Интерпретациите в медиите макар и оскъдни бяха, че проверките се правят заради сигнала от преди няколко месеца пуснат от „Протестна мрежа„ срещу Бареков Цветан Василев и Пеевски. Всъщност обаче този сигнал е използван като медиен претекст за да се разследва по-сериозната заплаха за живота на успелия млад бизнесмен, която се пази в тайна. Според нашите източници сигналът е заведен в отдела от бившия БОП, който остана в МВР и се ръководи от Борислав Александров. 

Във връзка с разследването за убийство вчера са направени 6 обиска – два в Перник и четири в София, на лица свързани с ръководството на Корпоративно търговска банка. Претърсванията са започнали вчера сутринта по схемата за така наречената неотложност, която позволява на МВР и прокуратурата да действат без съдебно разрешение, заради опасност от извършване на по тежко престъпление и предотвратяването му. Вчера до късния следобед съдиите по места са отказвали да подпишат протоколите от проверките, защото не са установили неотложност и данни за престъпление. Операцията се наблюдавала лично от зам. главния прокурор Борислав Сарафов, а служители в МВР са шокирани как се поставят подобни поръчки за изпълнение и за наличието на полицейски произвол. От МВР коментират, че целият ресурс на държавата сега е хвърлен срещу Цветан Василев, който от известно време бил в чужбина.

До скоро банкерът беше в изключително топли отношение с Делян Пеевски. Двамата се възприемаха като едно цяло, а подозренията до къде се простира общият им бизнес, интереси и обвързаности оставаха винаги в сферата на предположенията. От известно време публично се говори, че двамата са в обтегнати отношения и разделят бизнес и влияния. Именно въз основа на този конфликт е и преориентирането на Бареков и партията му срещу ДПС и боса Пеевски.

Всъщност според нашите източници няма категорична яснота до колко сигналът е реален, или не се прави за поредното отклоняване на общественото внимание. Не е изключен и вариантът конфликтът между Пеевски и Василев да е реален, но анонимният сигнал за убийство да е целенасочено заведен. Знае се, че медийният бос има сериозни позиции в МВР и прокуратурата и така си осигурява защита и алиби срещу доскорошния си покровител и партньор, но проблемът е, че подобни манипулации няма кой да ги контролира, ако се допускат.

От МВР и прокуратурата за сега отказват по-конкретна информация, въпреки, че днес главният прокурор Цацаров обясни, че се работи по проверките срещу Василев, Бареков и Пеевски, но те са по сигнала на „Протестна мрежа” за имотното им състояние, злоупотреба с власт и обвързаности с политика и бизнес.