Река заля и Горни Лом, положението във Видинско остава бедствено

В три населени места от община Ружинци - Бело поле, Гюгрич и Дражиници няма питейна вода заради прекъснати водопроводи след наводненията

В село Горни Лом, община Чупрене, реката е повишила нивото си тази нощ и отново е заляла дворни места, пътища и мостове, съобщи за БТА зам.-областният управител Николай Тодоров. Изключително тежко остава положението в три общини от област Видин - Чупрене, Ружинци и Брегово след падналите дъждове и повишеното ниво на реките в тези райони, което предизвика приливна вълна.

В три населени места от община Ружинци - Бело поле, Гюгрич и Дражиници няма питейна вода заради прекъснати водопроводи след наводненията. Днес се очаква екипи на "Водоснабдяване и канализация" Видин да възстановят водоподаването в тези населени места. Осигурена е минерална вода за местното население, която ще бъде доставена тази сутрин в селата. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, съобщи Павел Драганов, директор на Областно пътно управление Видин. Той посочи, че има затруднено движение по пътя Арчар-Димово-Салаш, преди село Мали Дреновец, където земна маса е затрупала част от пътя. 

Движението се извършва в едното платно в участък около 30 метра. Затруднено е и движението в участъка Бела-Белоградчик, където при село Гранитово движението се извършва в едното платно. Затворен за движение е пътят от Белоградчик към Орешец заради прекъснат участък на пътното платно от подпочвени води. Движението там се извършва по обходни пътища.

Заместник-министърът на труда Росица Янкова и представители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта обхождат засегнатите от поройните дъждове места в общините Ружинци и Чупрене.

Вече е създадена организация за подпомагане на засегнатите домакинства по реда на закона за социалното подпомагане.

От вчера служители на социалните служби в двете общини извършват социални оценки на засегнатите лица, за да им бъде отпусната еднократна финансова помощ в размер на 325 лева. Според предварителните данни подпомагането ще стигне до 400 домакинства. Този вид помощ се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след наводнение, като парите се осигуряват от социалното министерство.

Помощите ще се изплащат от дирекциите „Социално подпомагане" във Видин и Чупрене.

Предприето е и пренасочването на 350 безработни лица, наети по програмата за сезонни ремонтни и възстановителни дейности, към засегнатите райони. Работниците ще се включат в разчистването на речните корита и оказване на помощ на пострадалите лица и семейства.

Извършва се и превантивно укрепване на речните брегове и потенциално опасни съоръжения, мостове и пътища. Тази програма за заетост беше обезпечена с финансиране на заседанието на правителството в сряда, като за нея бяха гласувани 7 милиона лева.