​Кметът на Плевен временно се оттегля, зам.-кметът - с повдигнато обвинение (обновена)

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков сдава поста си до 25 април, включително. До тогава управлението на общината се поема от зам.-кмета по строителството арх. Трифон Иванов.

Заповедта е издадена в късния следобед във вторник. 

Видях с очите си заповедта, която ми е предоставена. Арх. Иванов го няма в сградата. Кабинетите на кмета и заместника му Зелов не са запечатани. Никой не ми се е обаждал. Нямам писмена, нито устна информация дали Зелов е бил задържан. Разбрах от медиите и сайтовете,  съобщи председателят на общинския съвет Дарин Ангелов пред медиите.

Днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов. Той е задържан за срок до 72 часа, като се очаква в следващите дни спрямо него да бъде отправено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража".

Припомняме, че вчера служители на Държавна агенция „Национална сигурност" под ръководството на Софийска градска прокуратура проведоха специализирана операция срещу него в сградата на общината, резултат от образувано досъдебно производство във връзка с корупция.

В хода на операцията руският гражданин Зелов, който има статут на постоянно пребиваващ чужденец, бе задържан за 24 часа по Закона за ДАНС при получаване на поискан от него подкуп в размер на 4000 лева.

Той ще отговаря за това, че по рано този месец е поискал, а на 22 април 2014 г. е получил подкуп, което представлява престъпление по чл. 302, т. 1 и чл. 301, ал.1 от НК.