Гайдарски: Над 3000 лекари напуснаха България, защото навън взимат 20 пъти по-високи заплати

Отстраняване на панкреас в чужбина е между 50 и 60 хиляди евро, а в България - 4 хиляди лева, разкри бившият здравен министър

Бившият министър на здравеопазването - професор Радослав Гайдарски потвърди статистиката за напусналите България лекари. Както е известно, по-рано днес излезе информация, според която над 3000 доктори са емигрирали от нашата страна през последните шест години.

"Цифрата е достоверна. Въпросът е дали всички от тях са заминали или се канят да заминат, защото това са данни от поисканите молби. Това е заплаха за българското здравеопазване. Този проблем е от доста година. Разликата в заплащането е огромна. Примерно 20 пъти по-високи възнаграждения в чужбина. Самите операции, които правим са 20 пъти по-евтини. Отстраняване на панкреас в чужбина е между 50 и 60 хиляди евро, а в България - 4 хиляди лева", разкри професорът в ефира на БНТ.

По негови думи една част от парите в Здравната каса "поизчезват", а огромната сума, която тя дължи на болниците не може да бъде намерена.

Гайдарски коментира и думите на настоящия министър Таня Андреева за нова здравна карта на България до края на годината.

"При нас няма приемственост. Националната здравна карта беше разработена по наше време. Но после тя се забави по вина на нашето правителство. После се прие здравната страгегия, дойдоха ГЕРБ на власт, те решиха да правят нова здравна карта и всичко се върна към началото", разкри още той.