Георги Първанов: На евроизборите АБВ ще има двуцифрен процентов резултат

Ние все повече клоним към идеята за създаване на Президентска република, допълни лидерът на формацията

"Ние ще имаме имам двуцифрен резултат като проценти на евроизборите. Не искам никой нищо да ни дава. От 2001-а година не коментирам никакви социологически проучвания. Тогава ми даваха трето или четвърто място, а в крайна сметка всички знаем какво стана.". Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на БНТ.

Той посочи, че Изборният кодекс сам по себе си не е предпоставка за неудачно представяне на дадена партия.

"Аз си представях друг закон за изборите - например със силен мажоритарен вот, както е в Германия, защото в този му вид ИК е нещо много близко до онова, което направи г-жа Фидосова", допълни президентът.

По негови думи задължителният вот и електронното гласуване в България са въпрос на време.

"Задължителното гласуване обаче предполага санкции. Ако държавата не ти е осигурила правата, няма как да те задължи да гласуваш".

Георги Първанов за пореден път отрече тезата за "скачени съдове" с БСП и обясни част от различните точки, заложени в програмите на двете партии.

"В лявото пространство много социалисти не са заявили клубните си пристрастия. БСП не се топи заради АБВ, а по други причини. Ние например, все повече клоним към идеята за създаване на Президентска република. Освен това искаме да въведем мажоритарен вот, както и да намалим рязко партийните субсидии. Вътрешнопартийната демокрация трябва да стане на основен лост", посочи политикът.

За пореден път Първанов се обяви "за" АЕЦ Белене.

"Коментирам темата за Белене в цялата страна. Смятам, че този проект трябва да се осъществи. Там имаме чакащ готов реактор. Това е голям инфраструктурен обект. Имаме предпоставка за нови работни места", добави още той.

В заключение лидерът на АБВ посочи пропуските на сегашното правителство в Здравната система, както и бедните условия, при които хората в по-малките населени места живеят.