ГЕРБ: Стига тържествените речи, да почетем жертвите на комунизма в "Св.Неделя"

Търновската конституция е отворена врата на България към Европа

Опозицията в парламента призова днес преди тържествените речи по случай 135-години от създаването на Търновската конституция, да бъде почетена паметта на убитите при кървавия атентат в храма „Св. Неделя” през 1925 година.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска от парламентарната трибуна едноминутно мълчание за жертвите на този терористичен акт от преди 89 години, когато военната организация на БКП осъществява най-тежкият атентат в историята на България.

„По време на погребението на генерал Константин Георгиев загиват 213 души, сред които депутати и генерали”,припомни Цветанов.

От името на ПГ на ГЕРБ обръщение към народните представители прочете зам.-председателят на партията и  бивша парламентарна шефка Цецка Цачева.

„Конституцията може да бъде основа на държавността само тогава, когато е създадена с общо съгласие и разбирателство”, обяви Цачева и добави, че „днес ни липсват и разбирателство, и съгласие”.

Когато не звучат тържествени речи, в тази зала господства езикът на противопоставянето - може би и заради това не успяваме да насочим държавата си към онези темпове на напредък, предположи депутатката от ГЕРБ.

Цецка Цачева призова всички свои колеги да не забравят, че колкото и да е кратка българската конституционна история, тя има добри основи, а именно разделението на властите, министерската отговорност, свободата на мисълта и словото, правото на сдружаване, закрила на собствеността.

„Нека да не забравяме, че имаме здрав постамент и да довършваме сградата, а не да рушим етажите й”, поиска още тя.

Цачева припомни и други фрази от историята ни - „с партия се идва на власт, но за партия не се управлява” и вмъкна, че днес депутатите се държат така, все едно трябва да унищожат тези, които не са съгласни с тях.

ГЕРБ определи Търновската конституция като “отворена врата на България към модерна Европа, което показват, че ние, българите, с нищо не сме по-различни от останалите европейски граждани.

„Полезно е да си припомним духът и въодушевлението на нейните създатели. Честит празник”, завърши Цачева.