Бунтът на българите – протест по книга

Протестиращите в България черпят вдъхновение за формите си на протест от няколко книги на Джийн Шарп. Това разкриха самите те още през август за “24 часа”.

Най-известната книга сред изворите на протестиращите е “Политика на ненасилствените битки”, написана от Шарп през 1973 г. и излязла в 3 тома. А в нейната втората част - “Методи на ненасилствените действия”, са описани  198 мирни начина за провеждане на успешна борба с властта.

 

Авторът Джийн Шарп е професор по политически науки в института в Масачузетс. Докторската му теза е основата, на която базира “Политика на ненасилствените действия”. Шарп неведнъж е споделял, че зад 198-те стъпки стои задълбочено изследване на живота и делото на хора като Махатма Ганди, Хенри Дейвид Торо и Ейбрахам Йоханес Мусте.

Така той стана вдъхновител на безкръвните революции, като се започне от свалянето на шаха в Иран, премине се през нежните революции срещу комунизма в Източна Европа, палестинската интифада, прогонването на Милошевич в Сърбия и “цветните” демократични движения в Украйна, Грузия и Киргизстан и се свърши с бурята, разтърсваща днес Арабския свят. 

 Шарп постоянно е обвиняван от ляво, че е параван за дейността на ЦРУ, а от дясно - че е новият Че Гевара.

Той обаче казва, че е просто изследовател и книгите му не са предназначени само за леви или десни, а за всички потиснати от диктатура.

Авторът е номиниран за Нобелова награда за мир през 2009, 2012 и 2013 г., но така и не успява да я спечели.