Собственикът на „Ораново” осъди община Радомир за 4,8 млн. лева

Радомирският бизнесмен Красимир Паргов, собственик на мина “Оранова”, в която загинаха четирима моньори, осъди на първа инстанция община Радомир за повече от 4,8 млн. лева, съобщава Struma.bg. 

Парите са по прекратения през ноември м.г. договор с фирмата му „Меско ММ5“ за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на твърди битови отпадъци на територията на общината. 

Кметът на Радомир Пламен Алексиев обяви, че ще обжалва пред Софийски апелативен съд, тъй като пернишките магистрати са допуснали процесуални нарушения. Според решението на съдебния състав община Радомир трябва да заплати на сметопочистващата фирма на Паргов задължение за периода от 1 януари до 24 ноември 2012 година, възлизащо на 1 351 704 лв. ведно със законната лихва, обезщетение за забава върху горната сума в размер на 75 415 лв., както и неустойка по сключения договор за обществена поръчка в размер на 3 216 000 лв. Към тази сума се добавят и разноските по делото, които са 195 243 лв., или всичко 4 838 362 лв.

Договорът за боклука бе прекратен едностранно чрез нотариална покана през ноември миналата година от сметосъбиращата фирма. Според контракта всеки месец общината трябваше да превежда на дружеството по 157 360 лева, или за годината 1 888 320 лева. От общината тогава твърдяха, че са превели 900 000 лв.

От „Меско ММ5” обясниха решението си за прекратяване на договора със забавянията в плащането. От общината пък смятат, че било заради апетитната неустойка в сключения на 5 март 2009 година договор. Прекратявайки договора си с общината, фирмата на Паргов си събра съдовете за смет и хората нямаше къде да изхвърлят боклука. Почистването на Радомир тогава пое столичната „Астон Сервиз“.