Станишев: Резнаха ни европарите, защото някой е спал по време на Европейския съвет

Правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите в Брюксел по следващия финансов период на ЕС с голяма торба обещания. Очакваха се 18 - 19 млрд. евро за страната. След преговорите правителството се завърна с много по-малко ангажименти.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев в питане към премиера Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция.

Станишев отбеляза, че дебатите за следващата финансова рамка на ЕС са важни за България. „От кохезионна политика за България се отделят 120 евро на човек, а в Естония е 388 евро. Има увеличаване на средствата за земеделска политика за България, но това не е договорено.

С 10% са по-малко средствата за развитие на селските райони. Редица страни успяха да договорят допълнителни средства, Гърция - 1.3 млрд. евро, Италия и Унгария - 1.5. млрд. евро, Германия - 700 млн. евро допълнително за регионално развитие. България не е договорила допълнителни средства за най-изостаналите региони като Северозападна България. Кой е спал по време на Европейския съвет?", попита Станишев.

„Говореше се, че ще има 100% усвояване, към днешна дата това изглежда много трудно. В резултат на усилията на премиера Пламен Орешарски и вицепремиер Зинаида Златанова значително се ускори усвояването. Сериозно са намалени рисковете от загуби по програма „Регионално развитие", каза лидерът на БСП.

„Народното събрание трябва да играе активна роля по контрола и по това какво е споразумението с ЕК и какви са средствата. Това означава прецизна работа, анализ на грешките, така че да постигнем максимум за хората и българската икономика", подчерта Станишев.