Заради 5 млрд. заем Парамов и Ревизоро си размениха словесни крошета

За да излезе България от тежката икономически и финансова криза, спешно трябва да вземем заем от 5 млрд. долара, за да можем да имаме нова бюджетна рамка и да не се откаже след няколко години, че сме изостанали повече и от Албания.

За това пледира в предаването „Сблъсък” финансистът Кольо Парамов.

Той посочи, че в тази посока държавата даже е закъсняла и това е трябвало да стане още през 2008-2009 година. Тогава можеха да вземат 10 млрд. при лихва 1%, както направи Полша и си стабилизира икономиката. Реално проблемът започна при Орешарски като финансов министър, а сега се връща при него вече като премие. Проблемът е, че сега лихвите са 8.5%. Такъв стабилизационен заем обаче може да бъде взет само от едно силно национално правителство, посочи икономистът.

Опонент в спора му бе Емил Димитров – Ревизоро. Той е категоричен, че взимането на зеам звучи много примамливо, но после някой трябва да го връща, а условията могат да се окажат заробващи. Ревизоро посочи, че за да се вземе заем някой трябва да убеди българите, че това е крайно необходимо и неотложно, че нямаме друг шанс и това е последната ни възможност за оцеляване. 

Иначе знаем как действат банките – идват и ни прибират всичко, а ние оставаме на улицата, подчерта Емил Димитров.

Той припомни, че през 2015 трябва да платим последния транш от дълга на Милен Велчев и още от сега държавните финансисти се чудят как ще се оправят. А какво ще се случи, ако на бюджета натежат и нови дългове, попита Ревизоро.